*Nettavisen* Nyheter.

Oppfordrer til boikott av disse Israel-produktene

FOR BOIKOTT: SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener boikott er et godt virkemiddel for å fremme fred. Foto: Lars Åke Andersen/ Illustrasjonsfoto

SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener at boikott er eneste veien til fred.

23.07.14 09:18

- Israel bryr seg ikke om diplomati, og boikott er antageligvis den eneste veien til fred. Mens regjeringen litt naivt fastholder troen på at diplomati er eneste veien og gå, vet vi fra tidligere konflikter at boikott har bidratt til fred, sier stortingsrepresentant for SV Torgeir Knag Fylkesnes.

Han viser spesielt til kampen mot apartheid der boikott av produkter fra Sør-Afrika spilte en viktig rolle.

Istedenfor å sende diplomater nedover burde forbrukerne slutte å kjøpe varer og tjenester fra Israel, mener Fylkesnes. Han understreker at boikott ikke bare er et uttrykk for sinne, men at det også er et godt virkemiddel for å fremme fred.

Sjekk strekkodene

- Det enkleste er å sjekke strekkodene på ulike produkter. Hvis de første tre tallene i strekkoden er 729 vet du at varene er produsert i Israel, sier Knag Fylkesnes.

Han anbefaler også en app som scanner produkter og forteller deg hvor de kommer fra.

- Det finnes en vedig kul app som heter «buycott» som man kan laste ned. Den bruker du til å scanne produkter og så forteller den deg om varene for eksempel er laget i okkuperte områder, sier Knag Fylkesnes.

Appen er ikke kun rettet mot israelske produkter og kan derfor brukes til å finne ut om andre varer er produsert i strid med din overbevisning.

Han understreker at en personlig boikott bare er første ledd.

- Deretter må vi få presset regjeringen til å endre posisjon. Ikke minst må de fordømme Israels angrep på sivilie, for det har de fortsatt ikke gjort, sier Knag Fylkesnes.

De små tingene

Andre produkter som blir nevnt er Jaffa appelsiner, Ahava hudpleieprodukter, Hewlett Packard utstyr og klesmerker som Vicoria's Secret, Calvin Klein og Nike.

- Folk opplever nok dette som veldig lite, men det er viktig at vi ser på de små tingene vi gjør, fordi de kan bidra til noe stort. Samlet kan dette få stor betydning, sier Knag Fylkesnes.

- Soda Stream er en kullsyremaskin som mange kjøper, men man bør heller kjøpe den ved siden som kanskje ikke er så kjent men der strekkoden ikke begynner med 729, sier Knag Fylkesnes.

Israelsk tilknytning
Selskaper som Carmel Agrexco og Mehadrin, som eksporterer blant annet Jaffa appelsiner, tjener gode penger på å dyrke Palestinsk jord, mens Ahavas største fabrikk og besøkssenter ligger i Kibbutz Mitzpe Shalem, en bosetning på Vestbredden som eier 37 prosent av selskapet.

Hewlett Packard eier selskapet EDS Israel som leverer datasystemer til det israelske forsvarsdepartementet og som produserer Basel Systemet som blir brukt til å overvåke palestinske arbeidere som går gjennom kontrollpostene i Gaza og på Vestbredden.

Amerikanske Vicoria's Secret, Calvin Klein og Nike er blant klesgigantene som bruker tekstiler fra Delta Galil Industries, et selskap som har et varehus i Barkan industriområde, som er en israelsk bosetning på Vestbredden.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.