RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppfordrer til drap på nordmenn

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Mulla Krekar oppfordrer til hellig krig og selvmordsbomber. Men Krekar blir i Norge, til tross for irakiske garantier om at han ikke vil bli torturert eller henrettet.

Mulla Krekar er stemplet som en trussel mot rikets sikkerhet, og er formelt utvist fra landet. Utvisningsvedtaket har ikke blitt iverksatt fordi norske myndigheter ikke har hatt en garanti fra irakiske myndigheter om at han verken skal tortureres eller henrettes.

Garantien er på plass
TV 2 har derimot fått tilgang til et dokument som viser at myndighetene i den kurdiske delen av irak garanterer nettopp dette.

«Vi stadfester offisielt at Mulla Krekar, dersom han returneres til den kurdiske regionen, vil bli behandlet etter lovens bokstav, og loven fastslår at ingen skal utsettes for tortur. Mulla Krekar vil etter all sannsynlighet bli brakt for retten, og vi forsikrer om at han selv skal få velge hvem som skal bistå ham juridisk. Mulla Krekar er å betrakte som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Jeg gjentar nok en gang at Mulla Krekar vil få en rettferdig rettergang, og at han ikke vil bli utsatt for tortur, eller fysiske eller psykiske overgrep. Jeg vil også stadfeste at ikke utøves dødsstraff i vår region», skriver J. Talabany i erklæringen.

Støre ikke fornøyd
Dette holder derimot ikke for norske myndigheter.

- Norge har underskrevet konvensjoner som gjør at vi ikke sender folk til land hvor dødsstraff eller fare for tortur eksisterer. Dette brevet, som kommer fra noen regionale myndigheter i Nord-Irak, er ikke godt nok til å oppheve den faren som Norge er forpliktet til å påse at ikke eksisterer. Vi må være sikre på at han ikke risikerer dødsstraff, og situasjonen i dag gir ikke den sikkerheten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 Nyhetene.

- Ingen kan gi sikkerheten
Krekars advokat Brynjar Meling er klar i sin sak i forhold til garantien fra Irak:

– Det er ingen i Irak som kan gi den nødvendige sikkerhet. Det har norske myndigheter lagt til grunn helt siden 2003. Situasjonen har ikke endret seg, sier Meling til NTB.

NBC-team har startet debatten
Saken rundt Mulla Krekar har blusset opp igjen etter at et TV-team fra amerikanske NBC har laget sak om terrorister som går fritt, og Krekar dukker opp i det første programmet som vises på mandag.

TV 2 melder nå at de vil sende denne dokumentaren på torsdag.

I dokumentaren inrømmer Krekar at han fortsatt underviser i jihad - hellig krig, og at det ikke finnes noen grenser for hva slags midler som brukes, inkludert selvmordsbombere.

Han mener også at drap på nordmenn er greit.

Les også: Carl I. Hagen mener Støre setter sikkeheten til terrorister fremfor sikkerheten til det norske folk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere