*Nettavisen* Nyheter.

Oppfordrer til protest mot politiet etter skyting

- Det finnes mange gode saker å demonstrere mot: tvangsekteskap, vold i hjemmet, diskriminering av kvinner i moskeene, for å nevne noe. Denne episoden er ikke en av dem, sier Pia Prestmo som bor i blokken der en somalisk kvinne ble skutt av politiet. Foto: Foto: Yann Aker/privat

- Det finnes mange gode saker å demonstrere mot. Skytingen på Grønland er ikke en av dem, sier Pia Prestmo.

11.10.15 13:39

18. september ble en kvinne av somalisk opprinnelse skutt av politiet på Grønland i Oslo fordi de mente hun forsøkte å knivstikke et barn.

Lørdag i forrige uke deltok opp mot 300 personer i en demonstrasjon mot politivold utenfor politihuset på Grønland. SOS Rasisme sto bak demonstrasjonen, ifølge politiet.

– De har med seg skilt og flagg og roper «stopp politivolden», sa et øyenvitne til Dagbladet.

Inviterer til protest

Nå ser det ut til at en ny demonstrasjon er planlagt til fredag ettermiddag.

Pia Prestmo bor i blokka der kvinnen ble skutt. Hun sitter i styret i Grønland beboerforening og er valgt inn som medlem i bydelsutvalget for Høyre fra i høst.

- Jeg fikk et flygeblad i hånda onsdag da jeg gikk forbi blokken min, forteller hun til Nettavisen.

Flygebladet er skrevet på somalisk og lett oversatt er tittelen protest. Tid og sted skal være fredag 10. oktober kl 15 på Grønland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flygebladet oppfordrer alle somaliere i Oslo om å bli med på demonstrasjon mot politiet på Grønland.

I teksten står det en oppfordring til somaliske borgere i Oslo om å delta i en protest mot politiet i Oslo og den urettferdigheten en somalisk mor ble utsatt for.

Ifølge Facebook-siden til Nye SOS Rasisme Oslo er det dem og somalisk velferdsforening som står bak demonstrasjonen.

«Rasistisk polititrakassering»

I arrangementsinformasjonen på Facebook skriver de blant annet:

«Protester, organisering og sjølforsvar er nødvendig. Vi må følge nøye med på politiets praksis og reagere. Vi må ha samhold og vise solidaritet og kjempe sammen. Dette er helt avgjørende for å stoppe politivolden og rasismen. Vi oppfordrer nå folk ifra alle deler av befolkningen til å ta del i demonstrasjonen. Ikke kun i solidaritet med det norsksomaliske miljøet, men for å ta del i en felles kamp mot rasistisk polititrakassering og rasisme fra den norske staten.»

På spørsmål om hvorfor de igjen arrangerer en demonstrasjon mot politiet, svarer de følgende:

«Vi vil vise at rasisme i politiet ikke er greit. Vi veit at politiet dømmer folk på bakgrunn av hudfargen. De sjekker og trakasserer folk som ikke ser norske ut. Vi frykter politiets rasisme, spesielt nå som politiet er bevæpna. Vi vil gi en klar beskjed om at vi mener bevæpninga ikke fører til trygghet, den er farlig og fører til at politiet skyter folk i stedet for å takle situasjoner på andre måter» skriver Sondre Nilsen i Nye SOS Rasisme Oslo i en melding til Nettavisen.

På selve flygebladet er det Halgan press som står som avsender. Halgan press er etter det Nettavisen kjenner til et nettsted for somaliske nyheter.

- Provoserer frem en sak

- Det kan se ut som om noen forsøker å provosere frem en sak om politiet versus en av de etniske grupperingene på Grønland. På Halgan Press fant jeg en artikkel som omtaler saken, hvor det kun fremkommer at en somalisk kvinne er skutt av norsk politi. Men hverken barnet eller kniven er nevnt i saken, sier hun.

- Jeg er slett ikke sikker på at folkene bak demonstrasjonen taler på vegne av alle somaliere, like lite som jeg kan tale på vegne av alle nordmenn i nabolaget. Dessuten bor det ikke bare somaliere på Grønland, min familie og jeg bor også i denne blokka. Vi satt og spiste middag da det smalt. Fem minutter tidligere gikk jeg og sønnen min på fem år forbi der det skjedde. Saken handler ikke om hvilket land en kommer fra. Dette handler om et barn som ble utsatt for et drapsforsøk.

- Kunne vært mitt barn

Prestmo synes det er synd at enkelte forsøker å skape splid i miljøet på Grønland og at de burde avvente alle svar før de kritiserer politiet.

- Politiet handlet raskt. Vi venter fortsatt på alle svarene. I mellomtiden forsøker altså disse menneskene å gjøre dette til en sak om rasisme. Det er ikke rasisme å uskadeliggjøre en kvinne som trolig forsøkte å drepe en barn.

Les også: Gutt (8) avhørt etter skuddrama på Grønland

- Politiet gjør en kjempeinnsats her på Grønland, og vi må sammen gjøre det vi kan for at Grønland skal bli et enda bedre sted å vokse opp. Jeg er veldig glad for at politiet rykket så raskt ut, det kunne like gjerne ha vært mitt barn som ble utsatt for et drapsforsøk.

- Det finnes mange gode saker å demonstrere mot: tvangsekteskap, vold i hjemmet, diskriminering av kvinner i moskeene, for å nevne noe. Denne episoden er ikke en av dem.

- Anklager om politivold og rasisme er trist

Kåre Stølen er stasjonssjef hos Politiet på Grønland. Han synes setter ikke pris på at politiet blir beskyldt for politivold og rasisme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon synes det er tungt at politiet beskyldes for rasisme og politivold.

- Jeg synes dette er veldig leit. Vi drive ikke med det. I demonstrasjonen i forrige uke ble det sagt mange stygge ting, som jeg ikke vil gjengi, sier han til Nettavisen.

Les også: Politimann har fått andre oppgaver etter skyteepisode i Oslo

- Det er ytringsfrihet i Norge, som vi holder høyt. Men vi skal behandle alle likt og vi ønsker å ha en god dialog med alle. Det gjør noe med en gammel mann når det kommer slike påstander.

Noe mer ønsker han ikke si om saken.

- Vi bør avvente til saken er godt nok etterforsket.

Oslo-politiets våpenbruk blir etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.