Gå til sidens hovedinnhold

Opphever alle flyrestriksjoner

Luftfartstilsynet gir grønt lys for flygning i Norge.

Luftfartstilsynet opphever alle restriksjoner for flytrafikken i Norge.

Les den nye forskriften her eller se kortmelding hos Luftfartstilsynet her.

Eyjafjallajökull har minsket utslippet med 90 prosent og europeiske luftfartsmyndigheter har lettet på flyrestriksjonene. Likevel fortsetter asken å påvirke norsk luftrom. Askeskyen som stengte store deler av Vestlandet torsdag. Den vil bevege seg østover og ligge over Gardermoen fredag morgen.

Se siste prognoser fram til 03.00 fredag morgen nederst i denne saken.
Her kan du lese torsdagens restriksjoner fra Luftfartstilsynet (ekstern lenke pdf)

Selv om askeskyen driver mot Østlandet, mener Luftfartstilsynet at skyen nå er så tynn at den ikke er en fare for flyene. Tirsdag lettet også europeiske luftfartsmyndigheter på restriksjonene for flygning under vulkanske forhold.

Les: Nå er det lov å fly i asken

I rødsonen

Prognosene fra Met Office i England viser at askeskyen som torsdag stoppet lufttrafikken på Vestlandet, er på vei østover og vil ligge over Gardermoen fredag morgen. Prognoser fra Meteorologisk institutt viste derimot at den samme skyen er i ferd med å gå i oppløsning. Se figurer lenger nede i saken.

Les:Askesky truer Gardermoen fredag

Les også:Luftrommet stengt på Vestlandet

Se siste animert prognose fra Met Office fram til 03.00 fredag morgen kan du se nedenfor. Etter de nye reglene blir ikke luftrom automatisk stengt hvis de ligger innenfor rødsonen. Siste oppdatering til 08.00 kan du se som bilde til venstre. Artikkelen fortsetter nedenfor. Meteorologisk sin beregning er nederst i artikkelen.

HTML EMBED

Her kan du lese torsdagens restriksjoner fra Luftfartstilsynet (ekstern lenke pdf)

Tynner ut
Nederst i denne artikkelen kan du se en animasjon av askeskyens utvikling fra 22. april fram til 24. april klokken 20.00. Den viser at askeskyen fra Island blåser delvis vekk fra Europa. I tillegg har utslippet blitt vesentlig mindre.

Nå viser beregninger fra Meteorologisk institutt at denne askeskyen tynnes kraftig ut. Dermed kan det se ut til at tettheten i skyen kommer innenfor akseptable grenser for Luftfartstilsynet.

Minsker
Siden det kraftige utbruddet startet på Eyjafjallajökull på Island, har mengden utslipp gått ned med 90 prosent. Geologene på Island opplyste tidligere at vulkanen slapp ut 750 tonn masse i sekundet.

Les: Spyr ut 750 tonn i sekundet

Når er utslippet nede i 75 tonn, melder hjemmesiden til geologene som overvåker vulkanen.

Selv om askeskyen driver mot Østlandet, betyr ikke det at Avinor bestemmer seg for å stenge Gardermoen. Tirsdag lettet også europeiske luftfartsmyndigheter på restriksjonene for flygning under vulkanske forhold.

Les: Nå er det lov å fly i asken

Nedenfor ser du en animasjon av askeberegninger fra Meteorologisk institutt fram til 24. april klokken 18.00 GMT. Norsk tid er GMT + 2 timer. Utbredelsen av askepartiklene vises i form av sorte punkter på figuren. Jo flere punkter, desto større tetthet av askepartikler.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken