Påtroppende president Barack Obama vil antakelig bruke sin utøvende myndighet til å endre George W. Bush’ politikk innen stamcelleforskning og olje- og gassboring i vernede områder.

Bush har som president brukt sin utøvende myndighet (såkalte executive orders red.anm.) til å vedta en rekke beslutninger uten Kongressens godkjenning. Obama kan oppheve disse vedtakene straks han har blitt tatt i ed 20. januar, skriver The Times.

Vurderer 200 beslutninger
John Podesta, som håndterer forberedelsene til Obamas overtakelse av Det hvite hus, opplyser at den påtroppende presidenten allerede er i gang med prosessen.

Ifølge Washington Post har Obamas rådgivere utarbeidet en liste med cirka 200 av Bush’ utøvende beslutninger, som vil bli gjennomgått og vurdert.

- Som kandidat sa senator Obama at han vil gjennomgå alle beslutningene til Bush, og avgjøre hvilke som skal vedvare, hvilke som skal oppheves og hvilke som skal forbedres. Prosessen er allerede i gang, sa Podesta søndag kveld.

- Det er mye presidenten kan gjøre ved å bruke sin utøvende myndighet uten å vente på Kongressen. Og jeg tror vi vil se at han gjør nettopp det, sier Podesta.

Ifølge Podesta vil Obama sannsynligvis oppheve Bush’ veto på stamcelleforskning. Kongressen vedtok i sommer å fjerne en rekke restriksjoner på stamcelleforskning, men Bush la ned veto mot lovforslaget dagen etter.

Obama er derimot tilhenger av stamcelleforskning i håp om å finne en kur mot sykdommer som Alzheimers.

Omvisning i Det hvite hus
Det amerikanske byrået for arealforvaltning og -planlegging skal frigjøre et område i delstaten Utah til olje- og gassutvinning. Obama vil nok oppheve denne beslutningen også, ifølge Podesta.

Barack Obama, kona Michel og deres to døtre Malia (10) og Sasha (7) skal få en omvisning i Det hvite hus mandag. Deretter skal Obama og Bush møtes for å diskutere overgangen.