Gå til sidens hovedinnhold

Opphever dommen

Høyesterett har talt.

Høyesterett har besluttet at dommen i skattesaken mot kunstner Odd Nerdrum skal behandles på nytt i lagmannsretten.

Odd Nerdrum ble i 2011 dømt til to års fengsel for grov skatteunndragelse i Oslo tingrett. Han anket til lagmannsretten, som i fjor skjerpet straffen til to år og ti måneder.

I fjor høst skrev Dagbladet om dokumenter som ikke var kjent for verken påtalemyndighet eller forsvarere. Disse dokumentene viste at Nerdrum trolig skattet av alle inntektene, men trolig til feil tid og delvis feil land.

Nerdrum anket lagmannsrettens dom til Høyesterett fordi han mente dommen ikke var begrunnet godt nok.

Nå har Høyesterett gitt kunstneren medhold. Ifølge dommen finner Høyesterett at «domsgrunnene var mangelfulle for så vidt gjaldt hvilke verdier som var unndratt beskatning».

Høyesterett opphever dermed lagmannsrettens dom.

- Veldig fornøyd
- Vi er veldig fornøyd med at lagmannsrettens dom er opphevet. Vi får en ny sjanse til å prøve skyldspørsmålet - med nye bevis, så dette blir en helt ny sak for Nerdrum, sier Nerdrums forsvarer, advokat Pål Berg, til Nettavisen.

Berg mottok avgjørelsen fra Høyesterett for kort tid siden og har ikke rukket å snakke med Nerdrum, som for tiden er i Frankrike.

- Men jeg har snakket med hans kone, som skulle formidle videre kontakt, forteller Berg.

- Veldig stor belastning
- Hva synes du om at Høyesterett mener at lagmannsretten har bommet slik i denne saken?

- Jeg nøyer meg med å si at Høyesterett har avdekket så store mangler at vi får en ny sjanse, svarer Berg - som ikke vet når saken kommer opp.

- Hvilken belastning har dette vært for Nerdrum?

- Det har vært en veldig stor belastning. Han føler seg uskyldig dømt, men nå får han en ny mulighet til å renvaske seg.

(NTB/Nettavisen)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken