Gå til sidens hovedinnhold

Oppjusterer dødstallene etter opptøyer

Minst 156 mennesker er drept og over 800 skadd i forbindelse opptøyene i Kina.

Opptøyene i den vestlige Xinjiang-provinsen har så langt krevd 156 menneskeliv, melder statlige medier.

Flere hundre mennesker er arrestert etter de voldelige opptøyene som startet i byen Urumqi søndag.

Sentralmyndighetene legger skylden på aktivistene, mens aktivistene hevder at politiet har løsnet skudd på demonstranter, melder BBC.

Foranledningen til urolighetene skal være sammenstøtt mellom uighurer og hankineserne sør i Kina forrige måned.

Verste på 20 år
Flere internasjonale medier mener dette er de dødeligste demonstrasjonene siden massakren på Tiananmen-plassen i 1989.

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua bar demonstrantene kniver, murstein og batonger da de gikk løs på biler, butikker og gikk til angrep på opprørspoliti.

En representant for de lokale myndighetene, Wu Nong, sier at mer enn 260 kjøretøy ble angrepet og over 200 butikker og boliger ble ødelagt under opptøyene.

De verste opptøyene skal ha funnet sted i sentrum av byen. Kinesiske myndigheter tar ingen sjanser mandag og har mobilisert store militær- og politistyrker ut i gatene.

– Det er soldater overalt, og politifolk på hvert hjørne. All trafikken har stanset, sier den amerikanske studenten Adam Grode, som studerer i byen, til nyhetsbyrået AP.

Flere øyenvitner forteller at rundt 300 demonstranter protesterte i gatene mandag, men det var ingen alvorlige sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

- 600 drept
En talsmann for Verdens uighurkongress i München, Dolkun Isa, mener de offisielle tallene på døde er feil, og hevder at så mange som 600 mennesker er drept. Han avviser også at det var uighurene som provoserte politistyrkene.

Demonstrantene tilhører for det meste folkeslaget Uighur som tradisjonelt har vært bosatt i området. Årsaken til demonstrasjonene i provinsen er uighurenes misnøye med at så mange hankinesere har flyttet inn i området på jakt etter jobb.

Uighurene kjemper for uavhengighet i Xinhua, som ble innlemmet i folkerepublikken i 1949.

Kommentarer til denne saken