*Nettavisen* Nyheter.

Opplevde Norge som et kaldt samfunn

Foto: (Røde Kors)

- Jeg var alene, deprimert og opplevde Norge som et kaldt samfunn, sier Justine, som kom til Norge som flyktning på 90-tallet.

Da Røde Kors Flyktningguide ble opprettet i 1999, møtte Justine Annichen, og slapp å være alene lenger. Nå fyller Flyktningguiden 10 år.

- Da jeg kom fra Burundi, kunne jeg ikke språket eller de kulturelle kodene, og satt mye alene i leiligheten min. Jeg forsøkte å komme i kontakt med nordmenn, men lyktes ikke. Det er ikke så lett med en afrikansk ryggsekk. Der jeg kom fra var det krig. Men når våpnene var stille, gikk folk i det minste hverandre i møte og snakket sammen. Jeg opplevde Norge som et kaldt samfunn, sier Justine Ndayishimiye Graver (35).

Hun var blant de første brukerne som ble med i Røde Kors Flyktningguide, som denne uken fyller 10 år.

- Hva har Flyktningguiden betydd for deg?

- Å møte Annichen gjorde at jeg slapp å være alene. Alt falt på plass. Hun har hjulpet meg til å bli trygg og selvstendig. Hvis ikke jeg hadde møtt henne, vet jeg ikke hvordan det skulle gått, sier Justine, som ikke klarer å slutte å si fine ting om venninnen hun har hatt i ti år.

- Det handler mye om å bygge nettverk, å få kontakt med nye mennesker. Det har jeg gjort gjennom Annichen. Og så handler det om å forstå norsk kultur, legger hun til.

Grandiosa
Da Justine skulle besøke Annichen for første gang i julen 1999, hadde hun med seg en liten gave, noe hun var blitt fortalt var vanlig i Norge. Hun ønsket å gjøre et godt inntrykk, og tok derfor med seg en pizza Grandiosa.

I dag ler de to godt av historien.

- Jeg har nå lært at hvis man først tar med seg noe er det gjerne en flaske vin eller blomster, smiler Justine.

Annichen Sandborg (44) forteller at hun ønsket å utfordre sine fordommer ved å melde seg som flyktningguide.

- I Norge er det er lite kontakt mellom flyktninger og nordmenn. Innvandrere blir generelt sett på som en uidentifisert masse. Som flyktningguide har jeg fått et unikt innblikk i en annen type identitet, og ser i dag på innvandring med nye øyne, sier hun.

- Justine har nå tatt utdannelse og jobber for å hjelpe barn med atferdsvansker. Hun har giftet seg med en norsk mann, med venninnen Annichen som forlover.

Stadig viktigere
President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, tror det frivillige integreringsarbeidet som Flyktningguiden gjør blir stadig viktigere.

- Integrering skjer ikke fra 9 til 16 på et kontor. Integrering skjer på fritiden mellom medmennesker, sier Mollekleiv, som torsdag deltok på markeringen av Flyktningguidens 10-årjubileum i Bærum kommune. Det var her første koblingen mellom guide og flyktning fant sted.

I dag har Røde Kors Flyktningguide over 1.100 guider og 1.200 brukere, og er etablert i mer enn 90 kommuner over hele landet.

- Samtidig opplever vi at mange kommuner ikke ser denne unike muligheten for integrering som Flyktningguiden representerer. De har ofte ikke penger eller vilje til å sette i gang et samarbeid, sier Mollekleiv.

I høst var det kommet 13.000 asylsøkere til Norge. Innen nyttår er det forventet at tallet når 18 000.

- Ved at stadig flere mennesker på flukt kommer til Norge, blir det frivillige integreringsarbeid enda viktigere. Vi vil gjøre vårt ytterste for at Flyktningguiden sprer seg til alle landets kommuner, sier Mollekleiv.

- Hvor mange asylsøkere som får innvilget status som flyktning i tiden som kommer vet man ikke. Det som er sikkert er at frivillig integreringsarbeid i årene framover blir viktig for å sikre et mangfoldig samfunn der mennesker har felles respekt for hverandre. I denne sammenhengen er Flyktningguiden et unikt og viktig tiltak, sier Mollekleiv. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.