Se videointervju med SV-leder Audun Lysbakken her:

BLINDERN (Nettavisen): Det er ikke bare tannlegeskrekk som gjør at mange kvier seg for å gå til tannlegen.

Prislappen kan også bli skyhøy.

- Jeg har allerede vært hos tannlegen tre ganger og betalt rundt 6000 kroner. Jeg vet ikke hva det ender opp til slutt, sier student Are Einari Björklund Skau (30) til Nettavisen.

Vi møter ham på Blindern like før han skal rotfylle.

- Jeg har ikke råd til dette med min egen studentlommebok akkurat nå, så jeg ble nødt til å ringe hjem.

Les også: Slik får du gratis tannlege

- Så store smerter at jeg knapt klarte å tenke

Are fikk «ja», men forteller at de andre alternativene hadde blitt kostbare; nemlig å skaffe seg forbrukslån eller kredittkort.

- Jeg hadde absolutt ikke penger til dette nå, samtidig som det var helt prekært å få løst. Jeg hadde så store smerter at jeg knapt nok klarte å tenke.

Se hele intervjuet med Are her:

Det vil SV gjøre noe med:

- Vi vil for det første få bort køene i dagens tannhelsesystem, vi vil at flere unge skal få rett til gratis behandling, men det store målet er at vi skal få et tak på egenandeler, også for tannbehandling på linje med alt annen innen helse, sier gjesteredaktør Lysbakken til Nettavisen.

Dagens ordning gir et gratis tilbud frem til du er 19 år. Studentsamskipnaden i Oslo forteller til Nettavisen at de forsøker å holde prisene så lave som mulig - og viser til denne prislisten.

- Absurd

- Det er litt absurd i Norge at hvis du brekker fingeren, så tar staten regningen. Hvis du brekker en tann, må du betale alt selv, tordner SV-leder Audun Lysbakken - som har vind i seilene to uker før valget.

Bergenseren sier konsekvensene er alvorlige:

- Det gjør at veldig mange nordmenn har dårligere tannhelse enn de burde, og veldig mange sliter med å betale regningene.

- Dette er det store hullet i velferdsstaten vår. Vi har en norsk velferdsstat for hele kroppen, unntatt tennene, og der har vi egentlig et amerikansk system hvor lommeboken avgjør hvilken helse du har.

Lysbakken mener det er realistisk å tro at en slik reform kan gjennomføres «de alle nærmeste årene».

Vil øke skattene - er uenig med Ap

- Det vil koste en del penger, erkjenner han.

- Ja, for hva er prislappen?

- Det vil koste et sted mellom seks og syv milliarder å innføre et egenandelstak som blir det samme som for andre helsetilbud. I dag er vel det cirka 2400 kroner.

Han sier dette «er fullt mulig å finansiere hvis du er villig til å øke skattene for dem som har mest i det norske samfunnet».

- Arbeiderpartiet (Ap) har sagt at de ønsker en slik reform, men det er litt ulne på hvordan den skal være, og når det gjelder skattepolitikken er det en uenighet mellom Ap og SV.

- Det er klart at skal du ha råd til nye velferdsreformer som virkelig betyr noe i hverdagen til folk, må vi omfordele, slik at de rikeste bidrar mer.