Opplever gaverush etter Facebook-hets: - Vi har aldri opplevd maken

STOR PÅGANG: Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet, har aldri opplevd liknende pågang som det de har hatt de siste par dagene.

STOR PÅGANG: Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet, har aldri opplevd liknende pågang som det de har hatt de siste par dagene.

Støtterush til Redningsselskapet etter blogginnlegg.

16.07.15 17:53

Telefonene har ikke stått stille hos Redningsselskapet de siste to dagene.

Årsak: Det ble storm på sosiale medier da det ble kjent at organisasjonen sender en redningsskøye til det østlige Middelhavet for å redde båtflyktninger. Det falt mange tungt for brystet, og mange titalls personer har truet med å trekke sin støtte til Redningsselskapet som følge av oppdraget, skriver Nord24.

** BAKGRUNN: Boikotter Redningsselskapet fordi de vil redde båtflyktninger.

Samtidig har gode krefter mobilisert for å vise sin støtte til aksjonen i Middelhavet. En av dem er den kjente bloggeren Gunnar Tjomlid. Som Nord24 skrev i går, tok han et oppgjør mot dem Redningsselskapet selv definerte som «nettroll».

- Det er ingen hos oss som kan huske så stor pågang før, sier generalsekretær Rikke Lind til Maritime.no.

Flere hundre givere

En ferierende Rikke Lind var utilgjengelig for Nord24s henvendelser torsdag ettermiddag, men kommunikasjonsrådgiver Janna Aarvik forteller at rundt 15 personer har meldt seg ut av Redningsselskapet på grunn av engasjementet for å redde båtflyktninger.

På den andre siden har over 200 personer enten blitt faste givere eller støttet organisasjonen med enkeltbeløp.

Redningsselskapet har ennå ikke oversikt over totalbeløpet som har kommet inn de siste par dagene.

- Dette er donasjoner som har kommet inn etter Tjomlid skrev blogginnlegget sitt. Beløpene ligger på mellom 150 og 1000 kroner, forteller Aarvik til Nord24.

Hun forteller også at Redningsselskapet på eget initiativ har ettergått personer som har kunngjort på sosiale medier at de fra nå har trukket all støtten til organisasjonen.

- Vi har jo registrert en viss motstand mot at vi ønsker å hjelpe til i nøden vi ser i Middelhavet. Som ikke-politisk organisasjon må vi jo respektere at folk har ulike meninger, sier Aarvik.

Hun mener de som er i mot Middelhavs-engasjementet er et lite fåtall, men at de snakker svært høyt på sosiale medier.

- Vi har ettergått én person som har sagt at han trekker all støtte til oss, uten at vi klarer å finne noen bevis i arkivene våre på at vedkommende noen sinne har vært giver, sier Aarvik.

(Saken fortsetter under bildet.)

MIDDELHAVS-FARERE: Maskinsjef Trygve Johansen, skipsfører Lars Solvik og styrmann Øyvind Nordstrøm er mannskap på redningsskøyta Peter Henry Von Koss, som skal tilbringe det neste halvåret i Middelhavet. Foto: Redningsselskapet

Halv milliard i omsetning

Generalsekretær Rikke Lind mener det er viktig å se på proporsjonene, spesielt for de som er i mot det halvårige prøveengasjementet i Middelhavet.

- Vi har en omsetning på 550 millioner kroner, samtidig som vi bruker tre millioner på dette , sier Lind til Maritime.no.

Hun minner om at de to nærmeste nabolandene til flyktningkrisen i Middelhavet er svært presset økonomisk, og at det er naturlig at rike land hjelper til – selv om vi ligger et stykke unna.

- Hovedoppgaven vår er å redde liv og sørge for at ingen drukner langs norskekysten. Det greske folket, som er i en så presset situasjon allerede, gir det lille de har. Det er hjerteskjærende å se på. Vi kan ikke redde en hel verden, men vi kan redde noen, sier Lind til nettstedet.

For å støtte opp under prosjektet har Redningsselskapet satt i gang en innsamlingsaksjon hvor givere kan donere pengegaver kun til Middelhavs-aksjonen.

Norske politifolk

Det er redningsskøyta Peter Henry Von Koss som skal være seks måneder i farvannet mellom Hellas og Tyrkia.

Med på ferden skal norske politifolk og greske kystvaktmannskaper delta, i tillegg til de norske mannskapene fra Redningsselskapet.

I slutten av juni opplyste presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos at de, som med Siem Pilot i Frontex, vil ha et ansvar for Redningsselskapets skip i Poseidon.

Les flere saker fra Nord24 her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag