*Nettavisen* Nyheter.

Opplever overgrep fra kjæresten

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Mange opplever seksuelle krenkelser fra kjærester eller venner, viser en ungdomsrapport.

Det kommer frem i rapporten «Voldsutsatte barn og unge i Oslo», som ble lagt frem fredag.

Rapporten bygger på to studier blant elever på ungdomsskolen og videregående. Den ser på tall for Oslo og for resten av landet. Svein Mossige ved Norsk Institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) og Grete Dyb ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) er ansvarlige for rapporten.

Seks prosent
Rapporten viser at blant 15-16-åringer i Oslo hadde seks prosent av jentene og 1,6 prosent av guttene vært utsatt for et seksuelt overgrep siste år. I Oslo var forekomsten den samme som landsgjennomsnittet, noe høyere enn Hedmark og Oppland og lavere enn Troms, Nordland og Finnmark.

Fra rapporten om elevene på 18-19 år i Oslo viser tallene at 43 prosent av de som har opplevd overgrep i en eller annen form, ble utsatt for det av kjæreste, venn eller bekjent. 27 prosent handlet om fremmede. Seks prosent handlet om fjerne slektninger, mens fem prosent handlet om lærere, trenere eller andre personer i en slik posisjon. Fire prosent handlet om nær familie. Tallene for landsbasis er tilnærmet like Oslo-tallene, ifølge Svein Mossige.

Alle typer overgrep
- Det ser ut som det er et mønster at den største gruppen av overgrep eller krenkelser er de som blir utsatt for det av venner, kjærester og bekjente i vennekretsen. Dette ser vi også i internasjonale studier, sier Mossige til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han forteller at hendelsene det er snakk om omfatter alle typer overgrep, fra alvorlige til det forskerne klassifiserer som «mildere» former.

- Det finnes tilfeller av voldtekt, tvunget samleie, til hendelser med uønsket berøring, sier Mossige.

I undersøkelsene har deltakerne også blitt bedt om å beskrive hvordan overgrepet eller den seksuelle krenkelsen skjedde. Da finner forskerne at jenter opplever i større grad enn gutter at de blir utsatt for mer fysisk tvang.

For gitt
Når deltakerne blir bedt om å beskrive hva som skjedde under en uønsket seksuell hendelse, finner forskerne en bestemt type tankegang i en del av besvarelsene.

- Noen av beskrivelsene handler om at resultatet av en situasjon ble et samleie uten at jenta egentlig ville det. Men hun lot seg presse til det fordi det var i en kjæresterelasjon, og da hadde gutten nærmest rett til det. Vi mener det blir tydelig at en del ungdommer trenger å få en bedre forståelse av betydningen av gjensidighet i seksuelle relasjoner, sier Mossige.

Undervisningsopplegg
Den eneste måten å komme disse uklarhetene til livs er å utvikle et opplegg som lærer unge mennesker om relasjoner preget av gjensidighet og felles respekt, er forfatternes klare beskjed.

Nå tar de til orde for et forebyggende program implementert i undervisningen. Og det holder ikke med enkeltsamtaler, opplegget må gå over flere år, og ungdommene må selv være aktive, påpeker forfatterne.

- Vi må imøtekomme ungdommenes opplevelser og skape rom for å kunne prate om ting som ikke uten videre klassifiseres som overgrep eller vold i dag, mener forfatterne. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.