RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppløftende dag

Sist oppdatert:
Mandag ble nok en oppløftende dag for investorene på Oslo Børs. Fusjon og oppkjøp kom i fokus.
Det ble en noe laber og hendelsesfattig dag på Oslo Børs mandag. Aksjemarkedene i USA og England holdt stengt, noe som førte til at det var få signaler utenfor Norge.

Hovedindeksen endte likevel opp 2,23 prosent til 391,13 poeng på en sterk oljepris. Kontrakter på olje holdt seg stabilt på like i overkant av 71 dollar, mens dollaren gikk for rundt 6,13 kroner.

Statoil ble til slutt den mest omsatte aksjen og steg 2,78 prosent til 185 kroner. Norsk Hydro fulgte etter med en oppgang på 2,33 prosent til 176 kroner. Blant de noe mindre oljeselskapene steg DNO 1,40 prosent til 54,50 kroner, mens Altinex falt 1,24 prosent til 1,59 kroner.

- En stabilt høy oljepris opp mot 70 dollar pr. fat bidrar til å roe nervene på Oslo Børs. Dette har da også vært vår basis-case, med tre hovedbidrag som holder oljeprisen oppe. Det er for det første at vi går inn i driving season i USA, for det andre at vi står foran en ny orkansesong som er hausset i været av metrologer og andre forståsegpåere og for det tredje har vi Iran som riktignok vakler litt mellom 'good guy, bad guy', men som i hovedsak gjør et mislykket forsøk på å få verdensopinionens støtte for sitt atomprogram, skriver meglerhuset Terra i en ukerapport.

Markedet virker å vente spent på hva som vil komme av viktige makrorapporter fra USA denne uken.

Aksjemegler Arne Wessel-Berg i Glitnir Securities mener at Oslo Børs stiger på momentum fra forrige uke. I dag er det få impulser fra utlandet siden både USA og England holder stengt.

- Underliggende veldig bra på Oslo Børs, sier Wessel-Berg til NA24 iMarkedet og sier at de er positive til oljerelatert og fiskeaksjer. Dette fordi oljeprisen og lakseprisen holder seg sterk, samt at det er gode rater innen rigg.

- Nedsiden er ikke så akutt nå på kort sikt, er aksjemeglerens kommentar til den videre ferden til Oslo Børs.

Markedet reagerer forskjellig på de to ulike fusjonspartnerne Nera og Eltek. Aksjonærene i Nera kan glede seg over at aksjen stiger til topps på vinnerlisten med en oppgang på 22,03 prosent, mens Eltek aksjen toppet taperlisten med en tilbakegang på 6,67 prosent.

Styrene i selskapene har blitt enige at de skal fusjonere de tok teknologibedriftene, og markedet tar i mot nyheten noe blandet. Grunnen til fusjonen er at størrelsen er viktig og at de sammen vi stå sterkere til å møte morgendagens konkurranse.

Ellers fikk aksjonærene i gull og gruveselskapet Crew en oppløftende dag. Aksjen steg 17,21 prosent.

Striden i Grevig tok en ny vending da det ble kjent at Olav Nils Sunde har nå fått full kontroll i selskapet. Sunde har i løpet av dagen skaffet seg kontroll på over 93 prosent av de utestående aksjene etter at han kjøpte over 8,2 millioner aksjer til 63,50 kroner, noe som var identisk med sluttkursen.

Ellers gjorde lakseaksjene det godt denne dagen på signaler om at prisen på fersk laks nærmer seg 45 kroner. Pan Fish steg 3,03 prosent, mens Cermaq og Lerøy Seafood endte opp henholdsvis 2,64 prosent og 6,94 prosent.

Blant taperne denne dagen var Ementor som meldte at de skal spleise aksjen fra ti til en. Aksjenkursen falt 6 prosent.

Blandet i Europa

Børsene i Europa hadde en noe blandet utvikling mandag. Den tyske DAX-indeksen var da Oslo Børs stengte ned 0,54 prosent, mens aksjene som er notert i Paris CAC 40-indeksen falt 0,56 prosent.

I våre naboland Sverige og Danmark var børsene opp henholdsvis 0,07 prosent og 1,75 prosent.

FTSE i London holdt stengt grunnet feiring av Bank Holiday. I USA er Memorial Day noe som fører til at også Wall Street holdt stengt.

Børsen nærmer seg 400

Fredagens oppløftende avslutning på uke fortsetter mandag og ved lunsjtider er Hovedindeksen opp 2,45 prosent til 391,99 poeng. Oljeprisen holder seg stabilt på like i overkant av 71 dollar, mens dollaren omsettes til 6,13 kroner.

Norsk Hydro er den mest omsatte aksjen og stiger 3,49 prosent til 178 kroner. Statoil følger etter med en oppgang på 2,78 prosent til 185 kroner. Neonet Securities står bak hele 75 prosent av nettokjøpene i Statoil, mens Nordea og Enskilda dominerer kjøpersiden i Hydro.

Blant de noe mindre oljeselskapene stiger DNO 2,79 prosent til 55,25 kroner, mens Altinex faller 0,62 prosent til 1,60 kroner.

Aksjemegler Arne Wessel-Berg i Glitnir Securities mener at Oslo Børs stiger på momentum fra forrige uke. I dag er det få impulser fra utlandet siden både USA og England holder stengt.

- Underliggende veldig bra på Oslo Børs, sier Wessel-Berg til NA24 iMarkedet og sier at de er positive til oljerelatert og fiskeaksjer. Dette fordi oljeprisen og lakseprisen holder seg sterk, samt at det er gode rater innen rigg.

- Aksjer som har bra cash-flow mener vi er gode kjøp samt at det er en del som ikke har korrigert opp fra den siste tidens fall.

Megleren i Glitnir nevner spesielt Sinvest, Aker Drilling og Songa som aksjer

- Nedsiden er ikke så akutt nå på kort sikt, er aksjemeglerens kommentar til den videre ferden til Oslo Børs.

Det som kan lamme videre oppgang er om frykten griper tak igjen og Wessel-Berg trekker frem viktigheten om å følge med utviklingen i USA.

Markedet reagerer forskjellig på de to ulike fusjonspartnerne Nera og Eltek. Aksjonærene i Nera kan glede seg over at aksjen stiger til topps på vinnerlisten med en oppgang på 22,03 prosent, mens Eltek aksjen topper taperlisten med en tilbakegang på 5,56 prosent.

Styrene i selskapene har blitt enige at de skal fusjonere de tok teknologibedriftene, og markedet tar i mot nyheten noe blandet. Grunnen til fusjonen er at størrelsen er viktig og at de sammen vi stå sterkere til å møte morgendagens konkurranse.

Rederiet Deep Sea Supply følger etter på vinnerlisten og stiger 8,85 prosent. Det er meglerhuset DnB NOR Markets som er den største nettokjøperen med rundt 53 prosent.

Lakseselskapet Lerøy Seafood stiger 7,18 prosent til 115,75 kroner. Pareto er største nettokjøperen i Lerøy ved lunsjtider.

- Lakseprisene når stadig nye høyder, spotprisen var på fredag oppe i 45 kroner pr. kg til oppdretter. Hittil i år er volumveid snittpris i overkant av 31 kroner. Pan Fish og Cermaq reagerte siste uke positivt på det sterke laksemarkedet, mens Lerøy hittil ikke har fått samme effekt. Lerøy leverte svært gode første kvartals tall, og vi trekker frem Lerøy som det beste kjøpet i sektoren, skriver Pareto Securities i sin morgenkommentar.

De andre lakseaksjene gjør det også godt på forventninger til høyere laksepris. Pan Fish stiger 4,85 prosent, mens det statlige Cermaq er opp 3,23 prosent.

John Fredriksens tankrederi stiger 6,22 prosent på forventinger om bedre rater utover sommeren.

Block Watne Group er en annen aksje som ligger høyt på taperlisten mandag. Aksjen faller 5 prosent. DynaPel følger etter med en tilbakegang på 4,44 prosent. Det er liten omsetning i begge aksjene.

Oslo Børs viser styrke

Hovedindeksen åpner opp 1,40 prosent til 387,95 poeng.

Oljetungvekterne med Statoil og Norsk Hydro i spissen har også fått en god start på uken. Aksjene stiger henholdsvis 1,39 prosent til 182,50 kroner og 2,03 prosent til 175,50 kroner. DNO stiger 0,47 prosent til 54 kroner. Atlinex stiger 3,73 prosent til 1,67 kroner.

Telenor åpner opp 2 prosent til 76,50 kroner, mens tankrederiet Frontline stiger til over 200 kroner en oppgang tilsvarende 3,63 prosent.

Skipsmeglerhuset P.F. Bassøe har troen på fortsatt at ratene skal styrke seg mot sommeren på høyt aktivitets nivå.

Skal den stigende trenden fortsette må dagens aktivitetsnivå fortsette ifølge Bassøe, elv om tonnasjeutvalget nå er tynnere. Bassøe mener det er nok laster igjen for juni til at aktiviteten holder seg, og dermed den positive trenden i ratene sett med redernes øyne.

- Både oljepris og gullpris steg marginalt på fredag, noe som ga beskjeden oppgang i de respektive delindeksene. Vi forventer på bakgrunn av dette en småpositiv start på uken her hjemme, skriver Orion i sin morgenrapport.

Også kollegaene i Terra Securities var optimistiske i forkant av at handelen på Oslo Børs åpnet.

- Med et positivt amerikansk marked og en fortsatt sterk oljepris tror vi på en positiv åpning på Oslo Børs i dag, var Terras kommentar mandag morgen.

Den meldte fusjonen mellom IT-selskapene Eltek og Nera vil nok stjele mye av oppmerksomheten denne dagen. Fusjonen blir tatt noe blandet i mot av markedet. Nera stikker rett til topps av vinnerlisten med en oppgang på 25,42 prosent, mens Eltek topper taperlisten med en nedgang på 3,03 prosent.

Dollaren har i løpet av helgen styrket seg mot den norske kronen og ligger like før Oslo Børs åpner mandag på rundt 6,13 kroner.

Prisen på Nordsjøolje oppdateres ikke siden markedet i England holdes stengt på grunn av feiringen av Bank Holiday.

Spotprisen på oljekontraktene indikeres å ligge rundt 71,28 dollar ifølge den elektroniske handelen av WTI.

God start i Asia

De asiatiske aksjene steg videre på mandag og fortsatte dermed den positive utviklingen fra fredag. Aksjemarkedene på Wall Street avsluttet forrige uke med en bred oppgang, etter at inflasjons- og rentebekymringen ble noe mindre.

Den brede Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific ble løftet 0,9 prosent til 131,04 poeng og det var finansrelaterte og råvareaksjene som ledet an i oppgangen.

Gruveselskap som BHP Billiton og Korea Zinc fikk en opptur etter at prisene på metall som kobber og sink steg. Bank, forsikring og meglerhus fikk også en oppløftende dag etter at yen styrket seg mot dollaren.

Den japanske indeksen Nikkei 225 steg 0,23 prosent til 16.007,87 poeng. Den mer brede Topix-indeksen steg 0,51 prosent til 1.622,03 poeng.

I Indonesia virker det som om helgens jordskjelv ikke vil få noen konsekvenser for landets økonomi. Indeksen i Jakarta klatret 2,1 prosent på spekulasjonene om at stabile renter i USA vil hindre sentralbanken i Indonesia i å heve renten.

Markedene i USA og England holdes stengt grunnet feiring av henholdsvis Memorial Day og Bank Holiday.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere