*Nettavisen* Nyheter.

Oppløftende børsåpning

Sendes rett opp fra start.

17.02.10 09:29

Den gode utviklingen fortsetter på Oslo Børs. Det norske aksjemarkedet åpner sterkt etter et rally i Asia.

Hovedindeksen blir løftet 0,66 prosent til 350,55 poeng onsdag morgen. Tirsdag steg indeksen nærmere 2,4 prosent.

Oljeprisen har gjort et markant hopp og er med på å løfte de oljerelaterte aksjene. Det har også vært en bred oppgang på børsene i USA. Gode resultater fra europeiske og amerikanske kjemper har gitt grobunn på en begynnende optimisme etter flere uker der pessimistene har sittet i førersetet.

Troen på at den økonomiske bedringen vil fortsette har gitt stigende kurser i råvaremarkedet. De ukentlige oljelagerrapportene er utsatt med én dag på grunn av fridag mandag. Samtidig har dollaren svekket seg.

Prisen på et fat nordsjøolje stiger til 76,15 dollar per fat. Oppgangen sender Statoil opp 0,60 prosent til 133,70 kroner.

Norsk Hydro er blant selskapene som har presentert sine tall for fjerde kvartal. Selskapet leverer at langt større underskudd enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd. Det gjelder både på bunnlinjen og driften. Likevel ser selskapet bedring i markedene selv om de er forsiktige i sine utsikter.

Hydro overrasker med å betale et utbytte for 2009. Aksjen faller 1,68 prosent til 40,97 kroner.

Les mer: Hydro skuffer

Aker Solutions gjør det motsatt og slår til med et sterkt resultat etter fjerde kvartal. De leverte resultater som lå godt over forventningene og betaler i likhet med Hydro ut et større utbytte enn hva markedet hadde regnet med.

Kursen stiger 4,81 prosent til 79,50 kroner.

Les mer: Aker Solutions overbeviser

Flere av de mindre oljeselskapene har levert sine tall for fjerde kvartal. Der er reaksjonene mer blandet.

DNO fikk større tap enn hva markedet hadde regnet med på forhånd. De har også valgt å reversere inntektsføringen av oljen de har eksportert fra Nord-Irak. Selskapet har ikke fått betalt for den eksporterte oljen og har heller ikke noen skriftelig avtale på å få betaling. DNO har likevel ikke mistet motet og tror de vil få betaling for oljen som allerede er eksportert og som kan bli eksportert i fremtiden. De gjør reverseringene for å være i tråd med gjeldende regnskapsprinsipper.

Les mer: Skuffende fra DNO

Rocksource fikk langt større tap enn hva tilfellet var året før. Kursen faller 6,36 prosent til 3,09 kroner.

Les mer: Blodrødt fra Rocksource

Børsene ellers i Norden har også fått en sterk start. I Sverige sendes OMXS30-indeksen opp 0,7 prosent, mens København og Helsingfors er opp henholdsvis 0,9 og 0,8 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.