Gå til sidens hovedinnhold

Oppløftende nyheter fra Storbritannia om smittetall blant reisende

Mindre enn én av 200 passasjerer tester positivt for korona når de vender tilbake til Storbritannia etter opphold i «gule land».

Nye tall fra National Health Service (NHS) i Storbritannia legger press på den britiske regjeringen til å lette på reglene for innreisekarantene, skriver flere britiske medier.

De oppløftende tallene viser at det er svært få registrerte smittetilfeller blant reisende som vender tilbake til Storbritannia fra land som står oppført på gult nivå. Tallene er hentet fra sporingstiltaket NHS Test and Trace.

Storbritannia har et eget trafikklyssystem for internasjonal reise, som rangerer land i tre kategorier (rødt, gult og grønt) utfra risiko for smittespredning.

Les også: Over 2,7 millioner av oss er klar for feriepengene

I tidsperioden 20. mai til 9. juni var det kun 89 påviste smittetilfeller blant 23.465 reisende fra land med gult nivå, noe som utgjør 0,4 prosent, skriver The Times. Det er heller ikke påvist noen såkalte bekymringsvarianter (VoC) som Alpha, Beta, Delta eller Gamma blant de reisende med påvist koronasmitte.

Helsemyndighetene påpeker imidlertid at sekvenseringen for bekymringsvarianter kan være ufullstendig.

Samtlige påviste smittetilfeller stammer fra bare 16 av totalt 167 land på den britiske gult nivå-listen.

- Samme tendens i Norge

Overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, sier at tendensen er den samme i Norge.

- Utviklingen er den samme: en minkende andel av de hjemvendte er smittet. Det skyldes dels at de som reiser, er vaksinert, og dels at de reiser til steder der det er lite smitte, sier Aavitsland til Nettavisen.

Etterlyser lettelser

Både bransjen og enkelte politikere mener at tallgrunnlaget bør bane vei for lettelser i de britiske karantenereglene.

- Vaksinering og testing gjør internasjonal reise tryggere, like sikkert som det gjør ting tryggere innenfor grensene våre, sier parlamentsmedlem, sir Graham Brady, til The Times.

- Det er på tide at det britiske folk får dra nytte av fordelene ved vaksinering og at vi får reiseindustrien opp på beina igjen, sier Brady, som er leder for De konservatives 1922-komité i Underhuset.

Han får støtte fra både bransjen og andre parlamentarikere.

- Vår nåværende kaotiske og overforsiktige tilnærming til internasjonal reise, er overhode ikke basert på data, sier parlamentsmedlem Henry Smith i en uttalelse.

- Ingen covid-tilfeller fra folk som ankommer fra grønne land, null bekymringsvarianter blant dem fra gule land, i tillegg til et svært lavt antall positive tilfeller (fra gule land red.anm.). Dette er tydelige bevis på at regjeringen behandler internasjonal reise annerledes enn de behandler økonomien hjemme, sier administrerende direktør for Airlines UK, Tim Alderslade, i en uttalelse.

- Det er vanskelig for regjeringen å skjule seg bak disse tallene, som åpenbart viser at antall grønne land bør utvides og at de fleste gule landene er trygge å reise både til og fra, sier reisekonsulent fra reisebyrået PC Agency, Paul Charles, til The Sun.

Les også: Fullvaksinerte slipper innreisekarantene

En talsperson for det britiske samferdsel- og transportdepartementet sier følgende i en uttalelse:

- Vi lærer hele tiden nye ting om viruset og variantene. På dette stadiet av pandemien er vår tilnærming riktig, men vi vurderer tiltakene våre fortløpende, sier talspersonen.

Ingen smitte fra grønne land

Tallene fra NHS viser at det ikke er noen påviste smittetilfeller i samme tidsperiode blant reisende fra de elleve landene som står oppført på grønt nivå-listen.

Det er ikke pålagt innreisekarantene i Storbritannia for reisende som ankommer fra grønne land.

Blant 24.511 passasjerer som ankom land på rødt nivå-listen, var det 435 påviste smittetilfeller, noe som utgjør 1,8 prosent. Blant disse igjen ble det påvist 89 bekymringsvarianter.

Under dagens regler for innreisekarantene i Storbritannia må reisende fra «gule land» avlegge negative PCR-test (koronatest) ved ankomst, oppholde seg i hjemme-karantene i ti dager, samt ta PCR-tester på dag 2 og dag 8 i hjemme-karantene.

Les også: Karantenehotellene: Full forvirring om reglene

Reisende fra «røde land» må tilbringe ti dager på et karantene-hotell til en pris på 1750 pund per person, noe som utgjør snaut 21.000 kroner. Karantenebrytere risikerer en bot på mellom 5000 og 10.000 pund, skriver Daily Mail.

På den gule-listen finner man typiske europeiske ferieland som Italia, Frankrike og Spania. Norge er også ett av landene som står oppført på den gule listen til Storbritannia. På den røde listen er det land som Brasil, India og en rekke afrikanske land.

Norske nivåer for Europa

Norge opererer ikke lenger med land på gult nivå. I Europa er det i skrivende stund bare destinasjoner som Polen, Romania og mesteparten av Finland (grønt nivå) som ikke krever innreisekarantene i 10 døgn ved tilbakekomst til Norge.

Les også: FHI kartlegger hvem som trenger en tredje vaksinedose

Ved tilbakekomst etter reiser i resten av Europa, må en oppholde seg i hjemme-karantene (rødt nivå). Det eneste unntaket er Storbritannia (mørkerødt nivå) som fortsatt krever karanteneopphold på hotell.

Fullvaksinerte og dem med påvist gjennomgått covid-19 de siste seks månedene har unntak fra innreisekarantene, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider for regler for innreisekarantene.

Opphever reiseråd for Schengen 5. juli

Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Dette reiserådet gjelder til 5. juli 2021.

«Det er gjort et unntak for regioner og land i Norden og land i EØS/Schengen som har tilstrekkelig lav smittespredning. Fra og med 5. juli opphever UD reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste FHI anser som trygge,» skriver UD.