*Nettavisen* Nyheter.

Oppløftende start på børsen

Oslo Børs stiger og trosser svak oljepris.

29.01.10 10:23

Det norske aksjemarkedet følger de europeiske børsene opp. Det skjer etter sterke rapporter fra tyske selskaper.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,55 prosent til 358,18 poeng.

Svak olje
Oljeprisen fortsetter å svekke seg. Fredag morgen blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars omsatt for under 72 dollar per fat. Siden den gode starten på året ligger det an til at oljeprisen vil falle for tredje uke på rad.

Ifølge Reuters falt oljeetterspørselen i USA med 2 prosent de fire siste ukene sammenlignet med samme periode for ett år siden. Det er også tegn som tyder på at det også er mindre etterspørsel etter olje i Japan. I desember falt den japanske importen av råolje med 2,6 prosent, mens salget av bensin gikk ned med 2,4 prosent.

En sterk dollar spiller også inn på råvareprisene.

Statoil stiger 0,29 prosent til 135,10 kroner til tross for den svake oljeprisen.

Yara stiger 1,80 prosent til 243,20 kroner. Selskapet har solgt sine aksjer i den brasilianske gjødselsprodusenten Fosfertil til industrigiganten Vale. Salget gir en gevinst for Yara på 3,25 milliarder kroner.

Les mer: Milliardgevinst til Yara

Opptur i Europa - ned i USA
Det tyske teknologiselskapet Infineon økte overskuddet i løpet av fjerde kvartal og sammen med gode resultatutsikter fra bilprodusenten BMW sendes de europeiske aksjene oppover.

DAX-indeksen stiger 0,90 prosent og drar med seg FTSE 100 i London opp 0,70 prosent. I Paris stiger CAC 40 med 0,65 prosent.

De amerikanske børsene falt markant etter flere skuffelser på makrofronten. Ordreinngangen av varige goder i desember var ikke på langt nær så høy som markedet hadde trodd, mens antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt ikke like mye som økonomene hadde regnet med. Sammen med flere svake resultatrapporter fra flere amerikanske selskaper ga det et klart fall på Wall Street.

Dow Jones-indeksen falt over 1,1 prosent, mens S&P 500-indeksen ble sendt ned nærmere 1,2 prosent. Nasdaq falt 1,9 prosent.

Microsoft la frem sine tall for siste kvartal av 2009 etter at Wall Street stengte torsdag. IT-giganten gjorde det langt bedre i regnskapsårets andre kvartal enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd. Det skyldes blant annet at salget av PC-er har tatt seg kraftig opp. Aksjen steg marginalt i etterhandelen.

Vekst i sentrum
Fredag ettermiddag er det duket for en rekke makrorapporter fra USA. Blant annet kommer oversikten som viser hvordan bruttonasjonalproduktet i USA utviklet seg i fjerde kvartal. Økonomene venter at den amerikanske økonomien vokste med 4,5 prosent i siste kvartal av 2009. I tredje kvartal økte bruttonasjonalproduktet til USA med 2,2 prosent.

Det kommer også målinger på hvordan forbrukersentimentet utviklet seg i årets første måned. Innkjøpssjefindeksen PMI fra Chicago kommer også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.