*Nettavisen* Nyheter.

Oppløst i tårer

Tahere Ahmadi og Hossein Shabazi var oppløst i tårer da kjennelsen fra Høyesterett ble kjent. Foto: (Foto: Asbjørn Torgeresen, Telemarksavisa)

Ni år gamle Shabazi og hans famile blir sendt ut av Norge, og flere hundre asylbarn risikerer nå å følge etter.

29.10.13 10:42

- Dette er urettferdig, og vi vil anke den norske avgjørelsen til menneskerettdomstolen i Strasbourg, sier Hossein Shabasi til TA.

Da TA var innom familien Shabazi på Rjukan var stemningen svært følelsesmessig ladet med gråt og heftige utbrudd. Høyesterett bestemte fredag at utvisningsvedtakene for familiene Shabazi og Delic opprettholdes. Det skapte i morgentimene voldsomme følelsesmessige scener hos begge familiene.

Høyesterett behandlet fredag den mye omtalte deportasjonssaken som omhandler barna Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (7). De har vokst opp på Rjukan i Tinn kommune i Telemark. De snakker flytende norsk og er godt integrert. Verona er født i Norge. De gikk i parallelle klasser på den samme skolen fram til Verona og familien i mars i år ble hentet av politiet og satt på flyet til Bosnia-Hercegovina.

Høyesterett har nettopp avgjort at Mahdi ikke får bli i Norge.

Høyesterett har også avgjort at ni år gamle Verona Delic ikke får komme tilbake til Norge.

Delic er tidligere sendt ut av Norge, og hadde saksøkt staten for brudd på barnekonvensjonen artikkel 3 nr. 1.

Avgjørelsen blant Høyesteretts 19 dommere ble tatt med dissens, men med et stort flertall for å opprettholde utvisningsvedtaket. Familien kommer fra Iran og deres ni år gamle sønn Mahdi har bodd store deler av livet i Norge.

Her kan du lese hva Høyesterett skriver om avgjørelsen i saken til Verona Delic

Her kan du lese hva Høyesterett skriver om avgjørelsen i saken til Shabazi

Presedens
Høyesteretts avgjørelse vil skape presedens for flere hundre asylbarn rundt omkring i landet.

Saken dreier seg om skjebnen til de to barna, som har foreldre som myndighetene har kastet ut eller vil kaste ut av landet. Avgjørelsene i Høyesterett kan få vidtrekkende følger, ikke bare for de to barna, men for mange barn i samme situasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tahere Ahmadi og Hossein Shabazi var oppløst i tårer da kjennelsen fra Høyesterett ble kjent. Foto: (Foto: Asbjørn Torgeresen, Telemarksavisa)

- En skamplett
«Norges behandling av de 450 asylbarna som har vært her i nesten hele sitt liv, er en skamplett»skriver Nettavisens Gunnar Stavrum i sin blogg.

Han mener at Høyesterett nå kan gjøre det norske politikere ikke har klart – å sette en human og verdig slutt på sakene til de 450 asylbarna som har bodd i Norge i så godt som hele sitt liv, men ennå ikke fått opphold i landet.

«Det er noe som heter å la nåde gå for rett» skriver Stavrum.

Kristne i Iran
Familien til Mahdi kommer fra Iran og har vært i landet i sju år. Ni år gamle Mahdi har dermed bodd store deler av livet i Norge.

Familien har krevd at Utlendingsnemndas vedtak om utsendelse måtte gjøres om fordi de som kristne risikerer forfølgelse i hjemlandet Iran. Etter nemndas avgjørelse om utvisning har også en ny lov blitt vedtatt som betyr at faren i familien risikerer dødsstraff.

Avgjørelsen blant Høyesteretts 19 dommere ble tatt med dissens, men med et stort flertall for å opprettholde utvisningsvedtaket.

Barns rettigheter
Familien Shabazis advokat, Arild Humlen, sier at dommen vil få betydelige konsekvenser for barns rettigheter i asylspørsmål.

- Konsekvensen av dommen i Høyesterett er at det må komme tydeligere regler i form av lovendringer og endringer av forskrifter på dette området, sier Humlen.

Generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå er skuffet over Høyesteretts avgjørelse og mener reglene om barns rettigheter er meningsløse slik de forvaltes i dag.

- Etter denne høyesterettsavgjørelsen har ikke barn noen selvstendige rettigheter, men straffes for sine foreldres handlemåte. Det positive i avgjørelsen er at Utlendingsnemda i fremtiden må behandle saker på nytt når det kommer inn nye momenter, sier Austenå.

- Lovverket må endres
Venstre-leder Trine Skei Grande mener høyesterettsdommen viser at lovverket må endres dersom det skal tas hensyn til barnas beste.

- Regjeringen kan ikke lenger påstå at regelverket praktiseres for strengt når Høyesterett slår fast at UNE bare følger opp intensjonene i stortingsmeldingen om "Barn på flukt" som kom i vår. Vi trenger ikke forskriftsendringer eller signaler fra regjeringen, vi trenger et lovverk som tar barns beste på alvor, sier hun.

Skei Grande mener Stortingsmeldingen om «Barn på flukt» var en ren drøftingsoppgave.

- Det er provoserende at regjeringen beskriver problemet, men nekter å hjelpe asylbarna. Høyesterett har i dag avsagt sin dom over regjeringens politikk. Nå trenger vi en ny, blågrønn regjering som tar barns beste på alvor, mener hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag