I mai i fjor omtalte Aftenposten nyheten om at IS-kvinnen Aisha Shazadi Kausar hadde bedt om å hjelp fra norske myndigheter for å komme hjem til Norge fra interneringsleiren Roj i Syria.

Etter det Nettavisen får opplyst har kvinnen meddelt Utenriksdepartementet (UD) at hun likevel ikke ønsker å komme til Norge.

Dette får Nettavisen bekreftet fra kilder uavhengig av hverandre.

Siktet for terrordeltakelse

Kvinnens norske advokat, Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, ønsker ikke å bekrefte opplysningene.

- Jeg har ingen kommentar på nåværende tidspunkt, sier han til Nettavisen.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få årsaken til at kvinnen har gjort helomvendingen, Heiberg vil heller ikke si noe om dette. Men 6. april kom det en dom mot en annen IS-kvinnen som ble hentet ut fra Syria til Norge.

I Borgarting lagmannsrett ble denne kvinnen dømt til fengsel i to år og seks måneder. Om dette har påvirket Kausars beslutning om å takke nei til norsk bistand om å bli hentet til Norge vites ikke.

Les også: Regjeringen ville hente IS-kvinne: – Det er uakseptabelt

Det var i 2014 at kvinnen, som er født i Bærum, og som nå har sagt nei til UDs bistand, valgte å reise til Syria for å knytte seg til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). Hun er i dag siktet for terrordeltakelse og er internasjonalt etterlyst for pågripelse.

Hun har erkjent å ha vært i IS.

Etter det Nettavisen får opplyst skal UD rundt månedsskiftet mars-april ha besluttet at de skulle hente kvinnen ut fra Syria. Noen dager senere meddelte kvinnen altså at hun hadde snudd og ikke ønsket denne bistanden likevel.

UD: - Hun ønsker ikke bistand

Nettavisen er også kjent med at det skal ha vært uenighet internt i regjeringen, bestående av Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp), om hvorvidt IS-kvinnen skulle hentes tilbake til Norge eller ikke, men at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skal ha trukket det lengste strået.

Sentrale personer i Senterpartiet skal ha vært kjølig til å hente IS-kvinnen til Norge. Det er hensyn til at IS-kvinnen har et barn som skal ha veid tungt for at regjeringen besluttet å bidra.

- Ingen av de fire norske kvinnene som befinner seg i leire i Syria ber om bistand fra norske myndigheter til å returnere til Norge, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD Martin Rongved til Nettavisen to dager i etterkant av publiseringen.

- Det har inntil nylig vært én kvinne som har ønsket konsulær bistand til å reise til Norge sammen med sitt barn, men hun ønsker ikke lenger slik bistand.

I tillegg til Kausar er det tre andre kvinner i interneringsleire i Syra. To av dem er de omtalte «Bærum-søstrene» som til sammen har tre barn, i tillegg er det en etnisk norsk kvinne fra Nord-Trøndelag som befinner seg i landet.

Har ombestemt seg før

I et intervju med NRK i 2019 uttalte Kausar at å komme tilbake til Norge var «siste utvei», og at hun heller ville til Pakistan.

– Det er enklere å praktisere islam i Pakistan enn i Norge. Jeg forlot Norge fordi jeg ville dra til et sted hvor jeg kunne praktisere islam med full frihet.

Nettavisen er kjent med at dette har vært en del av vurderingen UD gjorde da de skulle beslutte om det skulle brukes ressurser på å hente henne hjem.

Kausar har altså ombestemt seg når det gjelder å komme tilbake til Norge. I 2018 skrev hun et håndskrevet brev til UD der hun ba om bistand for å komme hjem. I NRK-intervjuet året etter uttalte hun at hun angret.

– I ettertid har jeg angret. Brevet ble skrevet i hui og hast og i desperasjon. Jeg forventer ikke noe hjelp fra norske myndigheter. Jeg ønsker heller ikke å bidra til prosessen om å få oss nordmenn returnert til Norge, sa Kausar.

Politisk rådgiver for Huitfeldt, Eirin Kristin Kjær, henviser til UDs pressevakt når Nettavisen tar kontakt.

Kommunikasjonssjef og pressekontakt for utenriksministeren, Trude Måseide, henviser også til UDs pressevakt. Pressevakten sier til Nettavisen at han må sjekke opp i saken.