Nettavisen fikk opplyst om det nye funnet av personer med inngående kunnskap om etterforskningen i helgen. Politiet i Oslo skal ha mottatt informasjonen for få dager siden.

Enkelte personer i politiet omtaler det nye DNA-funnet som «mulig gjennombrudd» og at det har et «tilståelsespotensial».

Statsadvokat Andreas Schei ønsker mandag ikke å kommentere opplysningene.

Les også: Viggo Kristiansen løslates - Baneheia-pårørende har bedt om voldsalarm

Treff på Jan Helge Andersen

I mai 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen funnet drept i Baneheia. I tillegg ble de voldtatt.

En rekke prøver ble sikret på de to jentene og på åstedet. I 2002 ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års forvaring, mens Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i Agder lagmannsrett.

I februar i fjor besluttet Gjenopptakelseskommisjonen, med 3 mot 2 stemmer, at Kristiansen skulle få saken gjenopptatt. Kristiansen ble løslatt i fjor sommer etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel.

Oslo politidistrikt fikk ansvaret for den nye etterforskningen.

Les også: Forsvarer bekrefter: Politiet har tatt nye DNA-prøver av Jan Helge Andersen

Kristiansen har hele tiden benektet å ha noe med drapene og overgrepene å gjøre, mens Andersen tilstod etter funn av et hårstrå fra ham ble funnet på åstedet. Andersen pekte også på Kristiansen som hovedmann og initiativtaker.

Nettavisen har fått opplyst at nye analyser som er gjort i et laboratorium i Sveits har gitt et nytt treff på Andersen, men at det ikke er gjort noen DNA-funn på Kristiansen på disse analysene.

Les også: Viggo Kristiansen har fått besøksforbud

DNA-funnet mot Andersen skal være nært en fullverdig DNA-profil og har gitt treff på 15 av 23 såkalte alleler på den omstridte C25-prøven som gjelder Lena Sløgedal Paulsen.

C25-prøvene er analyser fra kroppen til Lena Sløgedal Paulsen. Det er gjort funn av sædceller tilhørende Andersen og dermed kan det tyde på at han kan ha forgrepet seg på begge jentene.

De nye avhørene

I de nye Baneheia-avhørene blir Andersen på nytt konfrontert med overgrep mot Lena Sløgedal Paulsen. Han forteller at han trodde det var mot den eldste jenten han begikk overgrep, men at politiet har fortalt ham at de har funnet spor på den yngste (Stine Sofie Sørstrønen).

Andersen sier i avhøret at han bare har godtatt det, men at det får ham til å sitte litt som et spørsmålstegn. Han forteller også at han ikke klarer å se for seg de to jentene, men at de er som «grå skygger» og at han ikke klarer å skille hvem som er hvem av dem.

Laboratoriet hadde også som oppgave å analysere hvilken type DNA det var.

Forsvarer for Andersen, Svein Holden, har ikke hatt muligheter for å kommentere opplysningene i saken.

Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, ønsker ikke å kommentere Nettavisens opplysninger.

Nettavisen får også opplyst at det fortsatt pågår analyser fra prøvene som ble sikret i 2000 og at ikke alle svarene er klare.

TV 2 har tidligere omtalt at politiet har henvendt seg til ekspertmiljøer i Polen og Tyskland om sikre analysemetoder som politiet i Oslo ønsker.

Les også: Her er Viggo Kristiansen i sin egen stue som fri mann for første gang på 21 år

I de nye avhørene med politiet omtaler ikke Andersen ofrene ved navn, men kaller dem «den yngste» og «den eldste». Han forklarer seg også detaljert om overgrepet han har innrømmet.

Han sier også at han fortsatt er usikker på om han kunne ha utført overgrep på begge jentene. Dersom han har gjort det «har han hatt blackout», ifølge Nettavisens opplysninger.

Andersen sier også i avhøret at han mener, dersom han skal ha forgrepet seg på Lena Sløgedal Paulsen, så må hun ha ligget på ryggen. Andersen får da beskjed av avhøreren om at det ifølge legeuttalelser ikke kan stemme at hun lå på ryggen.

Andersen opprettholder likevel sitt standpunkt «ut i fra det han husker».

- Bevissituasjonen den samme

Én av de to bistandsadvokatene for de etterlatte foreldrene, Audun Beckstrøm, mener funnet som er gjort av laboratoriet i Sveits ikke bringer noe nytt i saken.

- Slik vi ser det settes ikke saken i et annet lys, bevissituasjonen er den samme som før, sier Beckstrøm til Nettavisen.

Da Andersen og Kristiansen ble endelig dømt i 2002 var det kun konstatert DNA-treff fra Andersen på Stine Sofie Sørstrønen. Retten mente Andersen ikke hadde drept Lena Sløgedal Paulsen.

Rettsmedisinsk institutt (RMI) i Norge har senere også gjort DNA-funn fra Andersen på seks ulike steder på Lena Sløgedal Paulsen og gjenstander tilhørende henne.

Under etterforskningen av saken i 2000 fant DNA-eksperter ut at funn på Lena Sløgedal Paulsen hadde en blandingsprofil. Etterforskerne pekte derfor på at Kristiansen var medskyldig selv om 54,6 prosent av den mannlige befolkningen kunne ha det samme DNA-et.

Mistanken mot Kristiansen ble styrket på grunn av Andersens tilståelse.