RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opposisjonen: - Flaut og pinlig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen fredag at han burde vært tydeligere om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt for utsending. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen fredag at han burde vært tydeligere om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt for utsending. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud
Sist oppdatert:
Sterke reaksjoner på at justisministeren måtte få endret en formulering i en kronikk han hadde sendt til flere aviser.

Flaut, pinlig og alvorlig, mener opposisjonspolitikere om at justisministeren måtte få endret en formulering i en kronikk han hadde sendt til flere aviser.

I stortingshøringen fredag fremholdt polititopper at de ikke hadde forstått de politiske signalene fra regjeringen om at de ikke skulle prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn.

Polititoppenes uttalelser førte til at justisminister Anders Anundsen (Frp) måtte gripe inn for å få endret en formulering i en kronikk som alt var på vei i trykken i flere aviser.

Ifølge Bergens Tidende ble formuleringen «PU var med andre ord kjent med den endrede prioriteringen og sier selv at de la den til grunn i sitt arbeid» endret til «PU burde med andre ord vært kjent med den endrede prioriteringen».

– Enorm arroganse
Venstres Abid Raja i kontrollkomiteen beskriver dette som «ytterst pinlig» for justisministeren, som han mener tilpasser seg etter hvert som fakta kommer fram.

– Ikke bare er dette flaut, men det er også meget alvorlig, fordi dette viser at justisministerens versjon avhenger av hva de andre sier. Han tilpasser sin versjon ettersom. Dette er ikke tillitvekkende, sier han til avisa.

Også stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) reagerer.

– En ytterligere understrekning av den ekstremt dårlige kommunikasjonen og mangel på fokus på prioriteringsendringen fra Anundsens side. Pinlig for Anundsen, skriver Grøvan i en SMS til avisen.

Også stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) kaller Anundsens inngripen pinlig, mens Jette Christensen (Ap) mener kronikken viser manglende respekt for høringen.

– Her har justisministeren konkludert med hva som ville komme fram i høringen før høringen er holdt. Det viser en enorm arroganse. I tillegg tok han jo feil, sier hun til BT.

Hard kritikk
I to måneder har Anundsen vært skyteskive for regjeringens asylpolitikk.

Kontrollkomiteens anliggende er om Anundsen har forsømt sitt ansvar for å informere Stortinget. Det skal diskuteres videre på komiteens møte tirsdag.

Men for Venstre og KrF handler saken også om justisministeren har handlet i tråd med samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og de to sentrumspartiene.

I KrF beskrev flere fylkesledere allerede før høringen tilliten til Anundsen som tynnslitt, og flere krevde hans avgang.

Også i Venstre er det misnøye. Lørdag krevde Rogaland Venstre at det reises mistillitsforslag mot Anundsen på grunn av hans håndtering av asylbarnsaken, skriver Stavanger Aftenblad.

Tar til motmæle
Anundsen har også fått kritikk for å være for lite tilgjengelig for mediene mens kritikken har haglet mot ham. Dagen etter stortingshøringen tar han til motmæle i den mye omtalte kronikken.

Justisministeren skriver at han er glad for at høringen bekreftet de faktiske forhold, og at han nå ser fram til komiteens sluttbehandling av saken.

Anundsen skriver at Bergens Tidende de siste ukene har vært premissleverandør for journalister og kommentatorer i rikspressen. Han retter også tungt skyts mot Dagsavisens oppsummering av problemstillingene.

– Problemet er at mange av premissene er feil, skriver statsråden.

Ifølge Anundsen er det ikke riktig at han og statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget fortalte at praksisen for asylbarn var myket opp og at lengeværende mindreårige ikke ble prioritert for utsendelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere