*Nettavisen* Nyheter.

Opposisjonen er enige om vannkrafteierskap

Oslo (NTB): De fire opposisjonspartiene er enige om at dagens eierskapsmodell for norsk vannkraft med nasjonal kontroll skal ligge til grunn også i fremtiden.

Forslaget fremmes i Stortinget onsdag fra Siri A. Meling (H), Borghild Tenden (V), Per-Willy Amundsen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

De fire partiene fremmer forslaget for å gi industrien mulighet for forutsigbar krafttilgang. De ber regjeringen vurdere to ulike modeller. En hvor utleieperioden på vannkraftverk kan forlenges fra 15 til 30 år og en der industrien kan ta ut opptil en tredel eierandel i kraft i stedet for utbytte.

- Vi utfordrer regjeringen til å se på en mulighet til at industrien kan ta utbytte i form av kraft, og ikke bare i økonomisk utbytte, slik at de får større forutsigbarhet og trygghet for den kraften de trenger i sine bedrifter, sier energipolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Staten og kommunene har store inntekter av vannkraftressursene. For mange kommuner er disse midlene det som avgjør om en kan opprettholde skoler eller bygge ut nye sykehjemsplasser. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.