*Nettavisen* Nyheter.

Opposisjonen og Janukovitsj signerte avtale

Flere titalls menneske liv har gått tapt under demonstrasjonene mot den stående regjering i Ukraina. Nå melder presidentens kontor om avtale-enighet. Foto: REUTERS/ Olga Yakimovich

Ukrainas president Viktor Janukovitsj og opposisjonslederne signerte fredag ettermiddag avtalen som er framforhandlet for å få slutt på uroen.

21.02.14 17:40

Avtalen mellom partene er framforhandlet med bistand fra Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski har deltatt.

Les også:Stor usikkerhet rundt Ukraina-avtale
Les også:
På randen av økonomisk kollaps
Les også:
Politikere og rike folk rømmer landet

- Vi er klare til å gjøre alt for å sørge for en fredelig løsning, sier Klitsjko til den tyske tabloidavisen.

Fremskynding av valget
Janukovitsj kunngjorde fredag at presidentvalget skal framskyndes, og at landet skal gå tilbake til grunnloven fra 2004 som gir ham færre fullmakter enn han nå har.

Han sier også at han skal begynne arbeidet for å danne en nasjonal overgangsregjering.

Kaoset i den ukrainske hovedstaden har foreløpig ikke avtatt. Tidligere i dag meldte ukrainsk politi at opposisjonelle har begynt å skyte mot politi i nærheten av Uavhengighetsplassen.

Avtalen
Avtalen fastslår at endringer av grunnloven skal vedtas i nasjonalforsamlingen innen 48 timer, slik at Ukraina går tilbake til grunnloven fra 2004. Dannelsen av en koalisjonsregjering skal skje innen ti dager, meldte TV-kanalen 1+1 fredag formiddag. Presidentvalg skal holdes i desember, ble det opplyst.

President Viktor Janukovitsj, representanter for opposisjonen og utenriksministrene fra Polen, Tyskland og Frankrike har deltatt i samtalene om avtalen.

Polens utenriksminister Radoslav Sikorski melder på Twitter at samtalene i natt først var over klokken 7.20 fredag morgen.

Diplomatkilder sier til nyhetsbyrået Reuters at forhandlingene har vært «meget vanskelige».

Maner til forsiktighet
- Avtalen er ikke endelig, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius i en kommentar.

Han tilføyer at opposisjonen trenger å drøfte avtalen.

- Opposisjonen ønsker å konsultere med noen av sine medlemmer, noe som er fullstendig forståelig, sier Fabius i et intervju med radiostasjonen Europe 1.

- I denne type situasjon, så lenge ting ikke er endelig avklart og avsluttet, er det nødvendig å forbli svært forsiktig, tilføyer han.

Polens statsminister Donald Tusk sier at et utkast til avtale med Ukrainas president er klart, men at en endelig avtale ikke er oppnådd. Han tilføyer at han vil være forsiktig med å spå at krisen i Ukraina er over.

- Utfordrende

Gjennomføringen av Ukraina-avtalen kommer til å bli både avgjørende og utfordrende, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Regimet og opposisjonen var fredag blitt enige om en avtale som skal innebære at presidenten får mindre makt, at det skal dannes en nasjonal samlingsregjering, og at presidentvalget blir framskyndet.

Avtalen ble forhandlet fram med bistand fra Tysklands, Frankrikes og Polens utenriksministre, som dro til Ukraina på oppdrag fra Ashton.

Resten av EUs utenriksministre vedtok torsdag kveld å innføre sanksjoner mot personer som er ansvarlige for volden i Ukraina. Spørsmålet er nå om disse sanksjonene kan lettes som følge av avtalen.

– Vi skal ta avgjørelsene i lys av hva deres informasjon sier oss. Det er viktig å synkronisere skikkelig, sier hun om opplysningene fra de tre ministrene.

Ubetinget amnesti for demonstranter

Ukrainas nasjonalforsamling har vedtatt et ubetinget amnesti for alle som har blitt arrestert under opptøyene i landet.

Allerede mandag vedtok president Viktor Janukovitsj et amnesti for demonstranter, men dette gjaldt bare perioden fra 27. desember til 2. februar.

Klikk på bildet for å forstørre.

De folkevalgte vil bli kvitt innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko (bildet). Her er han til stede i det Ukrainas nasjonalforsamling trer sammen 4. februar. Foto: Gleb Garanich (NTB/Scanpix)

Amnestiet som nå er vedtatt, gjelder alle demonstranter som har blitt arrestert, eller som kunne straffes etter opptøyene i landet. Det er en del av kriseløsningen som ble forhandlet fram fredag.

Amnestiet ble vedtatt med et stort flertall i nasjonalforsamlingen.

Vil gi innenriksministeren sparken

Nasjonalforsamlingen i Ukraina stemmer for å avsette innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko som følge av volden under demonstrasjonene.

Det var innenriksministeren som torsdag varslet at opprørspolitiet var blitt utstyrt med tyngre skyts. Samme dag ble over 60 demonstranter drept, og alle hadde skuddskader, ifølge opposisjonens helsepersonell.

Zakhartsjenko er et hatobjekt blant demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev, og hans avgang vil bli oppfattet som en seier for protestbevegelsen.

Følg utviklingen direkte her:


Brende roser Ukraina-avtale

Avtalen som er inngått i Ukraina, er et betydelig framskritt og betyr forhåpentligvis at et enda verre blodbad er unngått, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han håper at avtalen som ble inngått mellom president Viktor Janukovitsj og opposisjonsledere fredag, også vil bli akseptert av demonstrantene i gata selv om den innebærer at Janukovitsj blir sittende fram til et nyvalg senest innen desember.

- Etter blodbadet vi har vært vitne til denne uken, er det positivt at partene nå er blitt enige om en avtale. Dersom avtalen blir iverksatt, betyr det at vi kan bla om et nytt kapittel i Ukrainas historie, sier Brende til NTB.

Han synes dette er et svært positivt resultat etter at Janukovitsj har sittet 20 timer i presidentpalasset og forhandlet med opposisjonsledere og utenriksministrene fra de tre store EU-landene Tyskland, Frankrike og Polen. Han gir EU stor honnør for innsatsen.

Nå håper han at avtalen også vil bli godtatt av demonstrantene på Uavhengighetsplassen, selv om kravet om at Janukovitsj må gå av umiddelbart, ikke blir innfridd. Et annet usikkerhetsmoment er hvordan Russland forholder seg til avtalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.