*Nettavisen* Nyheter.

Opposisjonen tilbudt regjeringsmakt i Ukraina

Foto: Afp / NTB Scanpix

Et forsøk på å løse den politiske krisen i landet.

25.01.14 20:56

Ukrainas president Viktor Janukovitsj tilbyr opposisjonen regjeringsmakt i et forsøk på å løse den politiske krisen i landet. Han åpner også for endringer i grunnloven.

Det bekrefter presidentens kontor lørdag etter samtaler mellom Viktor Janukovitsj og de tre opposisjonslederne Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og Oleh Tjahnybok.

Janukovitsj har tilbudt Jatsenjuk å overta som statsminister, mens Klitsjko har fått tilbud om å bli visestatsminister og minister for humanitære saker.

Det er foreløpig ikke klart om opposisjonslederne vil takke ja til tilbudet. De har tidligere stilt krav om at presidenten må gå av.

Lovendringer
I sitt tilbud til opposisjonen lover Janukovitsj også å vurdere endringer i Ukrainas grunnlov, enten gjennom en folkeavstemning eller gjennom et vedtak i nasjonalforsamlingen.

I dagens grunnlov har presidenten store fullmakter.

Janukovitsj har fra før varslet at han vil la nasjonalforsamlingen vurdere på nytt en omstridt ny lov som legger sterke begrensninger på retten til å demonstrere i Ukraina.

- Presidenten er overbevist om at samarbeid med opposisjonen vil bidra til at landet forener seg og gjennomfører nødvendige reformer, sier justisminister Olena Lukasj.

Demonstrasjoner skal avsluttes
Ifølge presidentens kontor har opposisjonslederne gått med på at gatene i hovedstaden Kiev gradvis skal ryddes for både demonstranter og opprørspoliti.

Uroen i landet brøt ut i november i fjor da Janukovitsj bestemte seg for ikke å undertegne en samarbeidsavtale med EU. Situasjonen tilspisset seg på nytt da nasjonalforsamlingen vedtok den nye demonstrasjonsloven, som i realiteten gjør det ulovlig å demonstrere slik opposisjonen har gjort de siste månedene.

Lørdag formiddag ble det meldt at enda en demonstrant er død etter å ha blitt skadd i sammenstøt med opprørspoliti. Den 45 år gamle mannen har vært innlagt på sykehus siden onsdag, men døde som følge av skader i lungene.

Dermed er i alt seks demonstranter døde i urolighetene, ifølge opposisjonens tall.

Anklager hverandre
Både opposisjonen og myndighetene anklager hverandre for å provosere fram mer uro. Ifølge innenriksdepartementet har demonstrantenes vakter knivstukket en politimann og tatt to andre til fange. Opplysningene blir avvist av opposisjonen, som ber politiet om ikke å provosere fram ny uro ved å spre «falske og farlige nyheter».

Innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko sier at opposisjonen ikke har kontroll over de mest radikale elementene blant demonstrantene.

- Hendelsene i den ukrainske hovedstaden de siste dagene har vist at våre forsøk på å løse konflikten med fredelige midler, uten å ty til makt, fortsatt er nytteløse, sa ministeren lørdag.

Frykter strømbrudd
Også Ukrainas energiminister Eduard Stavytskij retter lørdag kraftig kritikk mot demonstrantenes metoder. Han hevdet at demonstranter med våpen hadde forsøkt å okkupere energidepartementet, og at hele landets energinettverk kunne ha brutt sammen hvis de hadde lyktes.

Ifølge Zakhartsjenko vil politiet fra nå av behandle okkupantene samt demonstrantene som er igjen på Uavhengighetsplassen, som medlemmer av «ekstremistgrupper».

- Hvis det oppstår fare, vil vi bli tvunget til å bruke makt, advarer innenriksministeren. (©NTB)

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.