RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppretter tilsynssak

(Scanpix/Privat)
Sist oppdatert:
Fylkeslegen oppretter tilsynssak etter dødsfallet til 63 år gamle Døndu Tulum.

Fylkeslegen i Oslo har besluttet å opprette tilsynssak mot AMK-sentralen på Ullevål universitetssykehus etter dødsfallet på Tøyen i Oslo søndag, skriver Aftenposten.no.

Petter Schou, fylkeslege i Oslo, sier til avisen at de har informert ledelsen ved sykehuset om at vi vil opprette en tilsynssak etter hendelsen, sier

– Bakgrunnen er det som fremkommer i kommunikasjonen mellom AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og pårørende. Vi er nødt til å vite mer om hva som er skjedd. Gjennom logger og forklaringer må vi vite om det var forsinkelser i utsendelse av ambulanse og hvilke trusselvurderinger som ble gjort i forbindelse med at politiet ble tilkalt. Vi ønsker også å vite at helsepersonell vurderte dette på en tilfredsstillende måte, sier fylkeslegen til Aftenposten.no.

- Bare send en jævla forpult ambulanse!

Det var klokken 11.31 søndag 3. januar 2010 at familien ringte nødnummeret fordi 63 år gamle Døndu Tulum ble dårlig. Det tok 24 minutter tok før ambulansen var hos kvinnen.

Årsaken var at AMK opplevde henvendelsen som truende, og ba om assistanse fra politiet. Da politiet kom til stedet ble familien lagt i jern, mens Tulum døde inne i leiligheten.

Ifølge opptakene som TV 2 offentliggjorde tidligere i uken, ringte den tyrkiske familien ni ganger til AMK for å be om ambulanse.

Opptakene viser at det var svært amper stemning mellom familien om AMK.

Innringer:Hør da, slutt å mas. Bare send en jævla forpult ambulanse!

AMK:Det er ikke noe forpult ambulanse. Det heter ikke det.

Etter at innringer og AMK har hatt flere samtaler, ringer til slutt en kvinnelig operatør ved AMK til politiet. Disse samtalene nekter Ullevål universitetssykehus å offentliggjøre, ifølge TV 2.

AMK-operatøren ber politiet først dra til adressen og forklarer da at det er en hissig pakistaner der med en syk mor og at de ikke har lyst til å gå inn dit først.

Erklært død
Etter ti minutter ringer AMK så tilbake til politiet og spør:

«Har dere trukket dere ut derfra? Sannsynligvis er dette bare en bagatell.»

63 år gamle Døndu Tulum ble erklært død ett minutt senere.

- I tråd med det vi ønsker
Ullevål universitetssykehus sier til Aftenposten at de ønsker gjennomgangen velkommen.

- Dette er helt i tråd med det vi ønsker. Det er viktig å få en slik gjennomgang. Vi har aldri ønske om å dekke over noe som helst. Hvis det skjer feil, så er vi opptatt av å endre på det vi skal når vi har noe vi kan klandres for. Vi har også begynt på vår egen gjennomgang av saken, og vi vet at det er noe å lære av denne saken, sier Olav Røise, klinikkleder ved akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere