*Nettavisen* Nyheter.

Oppringt om natta og truet

Foto: Christel-Beate Jorilldatter (Finnmark Dagblad)

Ordføreren ringer ufine personer opp igjen, og blir venner med dem.

05.02.13 22:06

Etter at det kom fram at Senterungdommens leder, Sandra Borch, ble foreslått avlivet på radio, har blant annet ordfører Alf E. Jakobsen gått sterkt ut mot radioinnslaget.

«Det må være noe som er feil skrudd sammen når reportere benytter muligheten til å latterliggjøre og mobbe eksempelvis Sandra Borch», skreiv han på sin facebookprofil.

Skulle slås ihjel
Men Jakobsen har også selv hatt noen i overkant negative opplevelser i sin fartstid som politiker.

– Ja, jeg har blitt oppringt på natten, og blitt truet både fysisk og psykisk. Hoveddelen av folk som har kontakt er greie med meg, men noen truer med represalia. Om jeg beveger meg hit eller dit,skal jeg slås ihjel. Det er sikkert sagt i affekt, sier Jakobsen til Finnmark Dagblad.

Han ønsker derimot å få fram at han for det meste har blitt behandlet pent i alle årene som politiker, og at han blir venner med avsenderne av trusler.

– Alle kan gjøre overtramp og begå bommert. Om jeg blir ringt på natten, ringer jeg de opp senere, og mange har man blitt gode venner med etterpå. Men når man går til verks på unge politikere som Sandra Borch er det etter min mening hinsides, sier Jakobsen.

Ble kalt idiot
Han er ikke den eneste som har fått merke at hard hud kommer godt med i politikk.

Vibeke Larsen, representant på Sametinget, har også fått trusler.

– Det har vært mest positivt å være representant, men man skal ikke underslå det negative. Vi får småtrusler på mail og beskjed om at vi er idioter. Jeg tror dette er fordi at vi utfordrer en del sannheter, for eksempel at samene har særrettigheter. Jeg ble rystet da jeg leste om humorprogrammet og Sandra, det er veldig synd om politikken utvikler seg til å gå på person, sier Larsen.

Ekkel episode
Marianne Balto kaller Sandra-hetsen for stygg. Sametingsrepresentanten har også hatt en ekkel episode i media.

– En avis skulle lage karakteristikker av min personlighet. De hentet inn anonyme kilder som skulle underbygge min dårlige personlighet. Jeg oppfattet at dette var en agenda for å svekke meg som kandidat, fra en finnmarksavis som beveger seg i det samepolitiske miljø, sier Balto.

Ufine i sosiale medier
Altaordfører Laila Davidsen opplever at det skrives mye stygt i sosiale medier.

– Folk er stort sett greie. Men det er ikke noen tvil om at noen som kommenterer i sosiale medier ikke ser ut til forstå at det er levende mennesker de prater om, som har familier, sier Davidsen.

Kristine Jørstad Bock, som har hatt Alf E. Jakobsens posisjon tidligere, fant ut at det var fra «sine egne» man skal ha det. Dvs fra politikere, men ikke samme parti.

– Jeg har ikke opplevd personhets. Men jeg opplevde da jeg skulle fungere som ordfører, at andre partier var bekymret for at en ung jente uten erfaring skulle overta. Jeg var da 37 år, sier Bock.

Kåre Simensen har et generelt råd til alle som hetser andre:

– Spør deg selv, ville du sagt det samme på torget i sentrum? Tell til ti og sov på det først, sier stortingspolitikeren.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.