I oppropet kreves det at Riksadvokaten initierer en systematisk gjennomgang og etterforskning av organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) sin virksomhet og ytringer.

– Sians aktiviteter er en pågående forbrytelse og må etterforskes på nasjonalt nivå, sier ekstremismeforsker Lars Gule til Klassekampen.

Gule er en av dem som har skrevet under oppropet, som også er underskrevet av blant annet samfunnsdebattanter som Sindre Bangstad, Olav Elgvin og Linda Noor, politikere som Sofia Rana (Rødt) og Geir Lippestad (Partiet Sentrum) og religiøse ledere som Basim Ghozlan (Det islamske forbundet) og Ervin Kohn (Det mosaiske trossamfunn).

Riksadvokaten må bringes inn i saken fordi markeringene er blitt landsomfattende, og etterforskningen av eventuelle hatytringer dermed også må samordnes nasjonalt, mener de som står bak oppropet.

Gule håper at en ny etterforskning av Sian kan bidra til å avklare hvor grensene for hatefulle ytringer går.

Ingen ved Riksadvokatens kontor hadde anledning til å kommentere oppropet før avisen gikk i trykken.

Sian-leder Lars Thorsen skriver i en tekstmelding til Klassekampen blant annet at politiet siden 2019 har gjort opptak av og gjennomgått alle Sians taler, uten å finne noe straffbart.

(©NTB)