Opprørere har tatt FN-ansatte til fange i Sør-Sudan

Opprørere under kommando av Sør-Sudans tidligere visepresident Riek Machar har plyndret en lekter med drivstoff til FN-styrken i landet og holder mannskapet på tolv som fanger.

Opprørere under kommando av Sør-Sudans tidligere visepresident Riek Machar har plyndret en lekter med drivstoff til FN-styrken i landet og holder mannskapet på tolv som fanger. Foto: Tiksa Negeri (Reuters)

Opprørere som støtter Sør-Sudans tidligere visepresident Riek Machar, nekter å løslate tolv FN-ansatte som ble tatt til fange tidligere i uka.

Rundt 100 tungt bevæpnede opprørere kapret og plyndret mandag en lekter med drivstoff på Nilen, i Kaka nord for Malakal.

20 FN-soldater som voktet lasten ble tatt til fange, sammen med mannskapet på tolv som arbeider på kontrakt for FN.

En talsmann for FN, Stephane Dujarric, opplyste torsdag at de 20 FN-soldatene var løslatt, men at opprørerne fortsatt holder mannskapet på tolv fanget.

FN krever at Machar straks sørger for at de tolv blir løslatt, og at opprørerne leverer tilbake både lekteren og drivstoffet som var ment for FN-styrken i landet.

Dujarric minner om at det kan være en krigsforbrytelse å angripe FN-ansatte og FN-soldater.

Machar fikk sparken som visepresident av president Salva Kiir i desember 2013, etter en langvarig maktkamp.

Titusenvis av mennesker er siden drept og 2,2 millioner er drevet på flukt siden, i en konflikt der folkegruppene dinka og nuer står mot hverandre.

30. august undertegnet Kiir og Machar en fredsavtale meklet fram av den regionale blokken IGAD, med støtte fra FN, Den afrikanske union (AU), Kina, Storbritannia, USA og Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag