Gå til sidens hovedinnhold

Opprørerne vinner terreng nær Brega

Opprørerne i Libya uttrykker misnøye med Nato, mens kampen om oljebyen Brega bølger fram og tilbake.

Opprørerne i Libya hevder de har vunnet terreng i havnebyen Brega øst i landet, der Gaddafi-lojale styrker tok kontrollen tidligere i uken.

- En slik ørkenkrig bølger fram og tilbake. Det er helt normalt at vi rykker 20 kilometer fram og trekker oss 20 kilometer tilbake, sier Mustafa Gheriani, en talsmann for opprørerne til Al Jazeera.

Klager på Nato
Dagen etter at opprørerne i Libya klager på det de oppfatter som Natos sendrektighet, lover forsvarsalliansen at de skal gjøre alt de kan for å beskytte sivilbefolkningen og at den beleirede byen Misurata har prioritet.

- De siste seks dagene har vi hatt over 1000 avganger og av disse var over 400 bombetokt, sa Natos talskvinne Carmen Romero onsdag, ifølge Al Jazeera.

Hun sier Nato tar sitt oppdrag svært alvorlig og peker på at de har rammet stridsvogner rundt Misurata og flere militære mål rundt Misurata, Ras Lanuf og Brega.

- Vi har et klart mandat, og vi vil gjøre alt for å beskytte sivilbefolkningen i Misurata, sa Romero.

Ber de internasjonale styrkene trappe opp
Men en av lederne for Libyas opprørsråd, Abdel-Hafidh Ghoga, forsterket sin kritikk og kalte Nato «en byrde», melder Al Jazeeras reporter i Benghazi torsdag. Ifølge den arabiske nyhetskanalen er det enighet blant opprørerne om at de internasjonale styrkene må trappe opp sin innsats hvis man skal få framgang militært.

Svarer på Gaddafi-utspill
Torsdag svarte USAs utenriksminister Hillary Clinton på henvendelsen Libyas leder Muammar Gaddafi rettet til USA. I et brev til presidenten ba han om en slutt på konflikten.

- Jeg tror ikke det er noe hemmelighet hva vi forventer av Gaddafi, sa Clinton på en pressebrief i Det hvite hus.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her