*Nettavisen* Nyheter.

Opprørsleder: - Russiske soldater kjemper i Ukraina

Aleksandr Zakhartsjenko, statsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, under en pressekonferanse i byen Donetsk tidligere denne måneden. Foto: (Reuters/NTB scanpix)

Russiske soldater kjemper sammen med opprørerne i Ukraina, innrømmer en ukrainsk opprørsleder i et intervju med statlig russisk TV.

28.08.14 13:35

SISTE: Ukrainas president Petro Porosjenko sier russiske styrker er blitt brakt inn i Ukraina.

Ifølge opprørsleder Aleksandr Zakhartsjenko dreier det seg om soldater som har ferie eller permisjon fra sine stillinger i det russiske forsvaret.

- De vil heller ta ferien sin sammen med oss - brødre som kjemper for deres frihet - enn å ligge på stranda, sier Zakhartsjenko i et intervju som ble lagt ut på nettsiden til TV-stasjonen Russland-24 torsdag.

Zakhartsjenko er statsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk øst i Ukraina. Tidligere denne måneden hevdet han at de prorussiske opprørerne var i ferd med å motta 30 stridsvogner, over hundre andre pansrede kjøretøyer og 1.200 soldater som var trent i Russland.

Også USAs ambassadør i Ukraina uttalte torsdag at russiske soldater deltar i kamphandlinger i Øst-Ukraina.

- Et økende antall russiske soldater intervenerer direkte i kampene på ukrainsk jord, skrev ambassadør Geoffrey Pyatt på Twitter.

- Elleve sivile drept i bombeangrep
Angrep mot den opprørskontrollerte byen Donetsk i Ukraina har kostet elleve sivile livet det siste døgnet, ifølge lokale myndigheter.

I tillegg skal 22 mennesker ha blitt såret i angrepene, hvor det er blitt brukt bombekastere. Det opplyser myndighetene i byen, som er «hovedstad» i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Røyk stiger opp over Donetsk etter et artilleriangrep i den opprørskontrollerte byen onsdag. Foto: (Reuters/NTB scanpix)


Samtidig som Donetsk beskytes, rykker opprørerne fram i områdene rundt byen. En kilde i regjeringshæren opplyste torsdag at de prorussiske opprørerne hadde erobret den strategisk viktige høyden Savur-Mohyla.

Opprørerne har også tatt seg inn i byen Novoazovsk, ifølge en soldat i en militsgruppe som kjemper sammen med regjeringshæren. Han hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at opprørerne støttes av russiske soldater og at de har utstyr som ble fraktet over grensa fra Russland for et par dager siden.

Ber om strengere sanksjoner
Regjeringen i Ukraina ber verdens stormakter innføre strengere sanksjoner mot Russland for å presse russiske soldater ut av Øst-Ukraina.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Maurizio Gambarini (Afp)

Under et regjeringsmøte torsdag ba den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk USA, EU og G7-landene om å sperre russiske verdier i utlandet. Verdiene bør forbli sperret til Russland trekker soldater, utstyr og etterretningsagenter ut av Ukraina, sa statsministeren.

Både USAs ambassadør i Kiev og en prorussisk ukrainsk opprørsleder bekreftet torsdag at russiske soldater deltar i kamper i Øst-Ukraina. En talsperson for NATO har tidligere sagt det samme.

Krisemøte om Russland
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) holder torsdag krisemøte om konflikten i Ukraina.

USAs delegasjon til OSSE opplyser at «russiske overtredelser i Ukraina» vil være hovedtemaet for møtet som begynner klokken 11 norsk tid.

Både USAs ambassadør i Kiev og en prorussisk ukrainsk opprørsleder bekreftet torsdag at russiske soldater deltar i kamper i Øst-Ukraina. En talsperson for NATO har tidligere sagt det samme.

Regjeringen i Russland nekter imidlertid fortsatt for at russiske soldater er involvert i kamphandlingene i nabolandet.

Porosjenko: – Russiske styrker brakt inn i Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko sier russiske styrker er blitt brakt inn i Ukraina.

I en uttalelse torsdag opplyser Porosjenko også at han avlyser et besøkt i Tyrkia for å kunne ta seg av krisen i hjemlandet.

Ifølge det ukrainske sikkerhets- og forsvarsrådet har opprørere og russiske soldater tatt kontroll over den strategisk viktige østukrainske byen Novoazovsk. Regjeringssoldatene i byen har trukket seg ut for å redde livene sine, opplyser rådet. Styrkene er nå flyttet til havnebyen Mariopol for å styrke forsvaret der.

Meldingen om at Novoazovsk var falt i russiske hender, kommer kort tid etter at en prorussisk opprørsleder innrømte at russiske soldater deltar i kamphandlingene i Øst-Ukraina. Også USA og NATO har bekreftet disse opplysningene. (©NTB)

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag