Gå til sidens hovedinnhold

Opprørt over mudringsmetoder

Knut Chr. Hallan er opprørt over metodene som brukes til mudring i Paddehavet.

Paddehavet: Det brukes ikke lenser eller siltgardin og miljøgrabben er en vits. Miljøgiftene og søppel renner ut og sprer seg. Det som skjer i Paddehavet har ingenting med helthetlig opprydding å gjøre, mener en opprørt Knut Chr. Hallan i Folkeaksjonen mot giftdumping.

Søppel

1. mai var Hallan en tur i Paddehvavet for å hente en bøtte slam som skal brukes til å demonstrere hvordan slammet sprer seg i vann.

Massene var utrolig bedritne. Det var masse søppel i tillegg, alt fra ølbokser og flasker til trestokker og mange båtbatterier, sier Hallan.

Hallan er kjent som en av de mest harbarkede motstanderne av dypvannsdeponiet ved Malmøykalven, men han er ikke motstander av at det ryddes opp i småbåthavnene.

Jeg er ikke imot at det mudres i båthavnene, men det er måten det gjøres på og stedet hvor massene deponeres som opprører meg, sier Knut Chr. Hallan i Folkeaksjonen mot giftdumping.

Renner rett i havet

Hallan har den siste tiden vært mye i Paddehavet for å observere mudringsarbeidet. 3.mai var han der i tre timer for å se på bruken av miljøgrabben.

Lokket var bare lukket på ett av løftene de gjorde i løpet av tre timer. Jeg er sjokkert. Miljøgiftene renner rett ut og føres bort med strømmen. Det er ikke siltgardiner der for å fange det opp en gang. Dette er miljøkriminalitet. Hadde en privatperson gjort dette hadde han blitt buret inne, sier en opprørt Hallan.

Miljøgrabben er egentlig en gravemaskinskuffe med lokk. Lokket skal lukkes helt for å hindre at massene renner ut av skuffen.

Ikke fare for spredning

Torill Jørgensen, som er prosjektleder for RenOslofjordprosjektet til Oslo Havn, har sett bildene som viser at mudringen foregår uten at lokket forsegler lasten, men mener at det ikke er noen fare for spredning av miljøgifter..

Hensikten med miljøgrabben er at lokket skal holde massene i skuffen og hindre søl. Jeg har sett på bildene og det ser ut som faste og fine leirmasser. Vi har bedt entreprenøren om å se på dette, sierTorill Jørgensen.

Det er bare krav om å bruke siltgardin i områder hvor det er fiskevandring. Det er ikke nødvendig her i Paddehavet. Det er utolig mye skrot i havnene, men det man ser av større ting skal tas ut og sendes til renovasjonsetaten, sier Jørgensen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis