RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprør om 17. mai-toget

Foto: Håvard Krågsrud (Avisen Hadeland)
Sist oppdatert:
Innbyggerne i Lunner er sterkt uenige om hvilken vei 17. mai-toget skal gå. I kveld blir det folkeavstemning.

De siste to årene har debatten rast i spaltene til avisen Hadeland, etter at 17. mai-komiteen i Lunner kommune i Oppland valgte å snu togretningen og dermed endret på en over 70 år gammel tradisjon i bygda.

Endringen kom i 2007 etter at fem av kommunens grendeskoler ble lagt ned, og det ble etablert en ny, felles barneskole.

- Mange har reagert på dette, og vil ha toget tilbake i gamle spor. Men nå må vi bli ferdig med denne debatten, med sinte avisinnlegg og beskyldninger i øst og vest, og derfor gjennomfører vi en folkeavstemning, sier kulturkonsulent Svein Olav Karlsen ved Lunner og Gran kulturkontor til Nettavisen.

- En merkelig opplevelse
I alle år har 17. mai-toget startet ved to forskjellige steder, ved Lunner stasjon og ved Lunner omsorgssenter. Togene har så møttes på veien, og alle har deretter gått sammen opp til Lunner kirke.

Den nye togruta starter i motsatt retning, ved Lunner kirke. Deretter går barna ned til Lunner barneskole. Dermed går ikke toget gjennom Lunner sentrum, og de eldre ved omsorgssenteret får heller ikke se de festkledte barna.

- Da vi fikk den nye skolen så vel noen det som naturlig og riktig å sende toget ned til skolen hvor all markeringen skulle skje. Men det er jo en del folk i kommunen, både middelaldrende og eldre, som har masse historie og tradisjoner å se tilbake til. De har alltid stått på kirkebakken og sett toget kommet oppover, og de synes det er en ganske merkelig opplevelse å se ryggen på toget forsvinne nedover bakken, sier Karlsen.

Han forteller at flere føler at saken rett og slett ble «kuppet» for to år siden.

- Man har nå mulighet til å gjøre noe med en situasjon som mange mener har blitt kuppet. Det var et par stykker som satt i en dårlig befolket 17. maikomité og snudde toget for et par år siden. Det ble selvsagt gjort i god mening siden vi hadde fått en ny skolestruktur, og de mente at alle ville være fornøyd med den nye ordningen. Men det skulle vise seg å være feil, sier han.

I tirsdagens leder i avisen Hadeland, beskrives debatten som en av de heteste i kommunen:

«Debatten om 17. mai-toget i Lunner har vært en av de heteste det siste året. Tirsdag kveld får den sitt foreløpige punktum. Da skal lunbyingene stemme over om toget skal gå til eller fra Lunner kirke», står det i lederen.

Helt jevnt i nettdebatt
Den store uenigheten i saken kommer også tydelig fram på nettsidene til avisen Hadeland, der over 1000 personer har stemt i en avstemning om togretningen. 50,6 prosent svarer at de vil beholde den nye togruta, mens 49,4 prosent svarer at de vil ha tilbake den gamle ruta. Dermed ligger det an til en svært spennende avstemning tirsdag kveld.

I fjor ble det startet en underskriftskampanje for å få endret togruta tilbake igjen til den gamle ruta, noe som endte med 335 underskrifter. Det er også startet en gruppe på Facebook for å få endret ruta.

Også ved Lunner barneskole er det blitt stemt over saken, der flertallet av elevene har konkludert med at de vil gå fra kirken til barneskolen. Det samme ønsker Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), som har sendt brev til alle foreldrene der de ber dem møte mannsterke opp på tirsdagens folkeavstemning.

- Det er et voldsomt engasjement. Folkestyret har virkelig fått en oppsving, der folket vil ta en avgjørelse. Og det er klart at 17. mai tilhører folket, sier kulturkonsulenten.

Han påpeker at uansett hvilken retning 17. mai-toget går, er det ikke noe i veien for at man feirer nasjonaldagen på barneskolen.

- Før gikk alle til kirken, og så kjørte man med buss til barneskolene og feiret der. Det er også viktig å huske på at 17. mai ikke bare bare tilhører barna, det er en tradisjon og merkestein. Og man fjerner ikke tradisjoner og merkesteiner uten at det får konsekvenser, sier Karlsen til Nettavisen.

- Vil gå mann av huse
Folkeavstemningen vil bli holdt på Lunner ungdomsskole tirsdag kveld klokken 19.

- Vi kommer til å ha en innledning for begge syn, og så vil det bli plenumsdebatt før det blir avstemning. Det er meningen at vi skal telle opp etterpå, så folk slipper å vente på resultatet, sier Karlsen.

Innbyggerne har to alternativer å stemme over:

1. Toget skal gå fra kirken til Lunner barneskole.
2. Toget skal gå fra Lunner sentrum og Lunner omsorgssenter, og møtes ved Heimly før alle går sammen opp til kirken.

Et tredje alternativ, som trolig vil bli foreslått før avstemningen, er å snu ruta annenhvert år.

Karlsen påpeker at resultatet av avstemningen uansett vil bli avgjørende for togretningen i overskuelig fremtid.

- Vi vil at folk skal forstå, uansett resultat, at det forslaget som vinner vil bli det bestemmende for fremtiden. Nå må man besinne seg, sier Karlsen.

Han er ikke i tvil om at mange vil møte opp for å stemme.

- Jeg tror at folk kommer å gå mann av huse, det er jeg ikke i tvil om. Vi har trykt opp 1000 stemmesedler, sier han spent til slutt.

Totalt bor det over 8000 mennesker i Lunner kommune, og alle innbyggere over 18 år kan gi sin stemme i tirsdagens folkeavstemningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere