RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En mann får behandling på et sykehus i byen Arbil etter å ha blitt såret i et selvmordsangrep i en landsby utenfor Mosul før helgen. Kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og opprørere har pågått i Mosul i fire dager.
En mann får behandling på et sykehus i byen Arbil etter å ha blitt såret i et selvmordsangrep i en landsby utenfor Mosul før helgen. Kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og opprørere har pågått i Mosul i fire dager. (Reuters/NTB scanpix)

Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

Sist oppdatert:
Irakiske myndigheter sier opprørere har tatt kontroll over landets nest største by Mosul. Over 1.400 fanger er satt fri fra byens fengsler.

- Mosul er utenfor statens kontroll, og styres av militantene, sier en talsperson for Iraks innenriksdepartement til nyhetsbyrået AFP.

Opprørerne har satt fyr på flere politistasjoner, og sluppet over 1.400 fanger fri fra byens fengsler, melder nyhetsbyrået DPA.

Opprørerne knyttes til den ytterliggående islamistiske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som også spiller en viktig rolle i borgerkrigen i nabolandet Syria. Øyenvitner sier til AP at opprørene heiste svarte flagg av samme type som blir brukt av ISIL.

Tungt væpnede opprørere stormet mandag kontorene til provinsregjeringen i byen. Guvernør Atheel Nujaifi klarte å unnslippe fra bygningen mens politifolk forsøkte å slå tilbake.

- Flere tusen innbyggere har flyktet fra området, og reist til de kurdiske byene Arbil og Dahuk, sier en innbygger til nyhetsbyrået DPA.

Kampene i Iraks nest største by har pågått i fire dager. I helgen ble studentene ved universitetet i Mosul evakuert fra internatene. To kurdiske partier har også evakuert sine hovedkvarter i Mosul.

Blodig pinsehelg i Irak
Minst 18 mennesker ble søndag drept og over 60 såret i et dobbelt bombeangrep i byen Jawala nord i Irak, opplyser politi og helsepersonell.

Dagen før ble minst 60 mennesker drept i en rekke bombeangrep i Iraks hovedstad Bagdad. Angrepene var rettet mot sjiadominerte områder av byen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik så det ut etter et av bilbombeangrepene i Bagdad. Minst 60 mennesker ble lørdag drept i en rekke ulike angrep i den irakiske hovedstaden.


I tillegg ble nærmere 60 personer drept i kamper mellom sunni-islamistiske opprørere og sikkerhetsstyrker i den nordirakiske byen Mosul.

Angrep parti
Søndagens angrep var rettet mot hovedkvarteret til det kurdiske partiet PUK i byen. En bilbombe ble først sprengt i nærheten av kontorene. Like etterpå, da redningsmannskaper hadde kommet til stedet, sprengte en selvmordsbomber seg inne i bygningen.

De fleste av de drepte er medlemmer av de kurdiske sikkerhetsstyrkene, ifølge lokale tjenestemenn.

Volden i Irak har økt kraftig den siste tiden, og en halv million mennesker er nå på flukt etter de siste månedenes kamper i landets vestlige provins Anbar, anslår FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Hittil i år er mer enn 4.300 personer blitt drept, ifølge tall nyhetsbyrået AFP har innhentet

Sunni mot sjia
Sunnimuslimske opprørere, blant dem Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), kjemper mot sikkerhetsstyrker lojale mot den sjiamuslimske statsministeren Nuri al-Maliki. Opprørerne, som regnes for å ha bånd til al-Qaida, står særlig sterkt i provinsene Anbar og Nineveh, som begge grenser mot Syria.

Lørdag tok ISIL hundrevis av studenter og lærere som gisler ved et universitet i Ramadi i Anbar-provinsen, men opprørerne ble senere drevet vekk derfra av irakiske sikkerhetsstyrker. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere