RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprørere på frammarsj i Kongo

Opprørerne i Øst-Kongo forlot i morgentimene onsdag Goma, for å angripe regjeringsstyrkene som er stasjonert noen mil utenfor byen. Ifølge kilder i området fikk de samtidig nye forsterkninger fra nabolandet Rwanda.
Opprørerne i Øst-Kongo forlot i morgentimene onsdag Goma, for å angripe regjeringsstyrkene som er stasjonert noen mil utenfor byen. Ifølge kilder i området fikk de samtidig nye forsterkninger fra nabolandet Rwanda. Foto: JAMES AKENA (Reuters)
Sist oppdatert:
- Mange ble drept og at det ligger lik i gatene

Opprørsgruppa M23 fortsetter sin framrykking øst i Kongo. På sin vei utsetter de lokale ledere for «summariske henrettelser», ifølge en FN-utsending.

Utsendingen Roger Meece fortalte FNs sikkerhetsråd onsdag at opprørsbevegelsen forsøker å opprette «en formell administrativ struktur eller regjering» i regionen den nå kontrollerer, sa han.

– Vi har mottatt flere rapporter om målrettede summariske henrettelser av folk som stiller seg i veien for opprørerne. Blant disse er politikere og andre lokale ledere som motsetter seg eller ikke samarbeider med M23s administrasjon, opplyste Meece.

Mest lest i Nettavisen:

Krav om tilbaketrekning
Utenriksministrene fra ni land i regionen krever at M23 straks stanser sin offensiv og trekker seg ut av byen Goma, som de tok kontroll over tirsdag. Ministrene ba på et møte i Ugandas hovedstad Kampala onsdag om soldater til en internasjonal styrke som skal bekjempe opprørsbevegelsen.

Kongos president Joseph Kabila sa etter drøftinger med sin kollega fra Rwanda, Paul Kagame, at han er villig til å studere opprørernes klagemål og krav. Rwanda anklages for å støtte M23 og onsdag ble det meldt at gruppen skal ha fått nye forsterkninger fra Rwanda.

Knapt et døgn etter at de erobret grensebyen Goma, provinshovedstaden i Nord-Kivu, fortsatte opprørsgruppen M23 sin framrykking.

«Lik i gatene»
– Lederen for vårt barnehjem i Goma, Claude Matondo, forteller at mange ble drept og at det ligger lik i gatene, sier Tommy Rasmussen som er daglig leder i den humanitære stiftelsen New Chance.

Ifølge Matondo forlot opprørerne Goma alt i morgentimene onsdag og fortsatte sin framrykking mot byen Sake der FN og regjeringsstyrkene holdt til.

Noen timer senere ble det meldt at regjeringssoldatene hadde flyktet fra Sake og at byen var i opprørernes hender.

Soldater fra Rwanda
Rwanda skal det siste døgnet ha sendt forsterkninger til opprørerne, selv om myndighetene i Kigali offisielt benekter anklagene fra FN og andre om at de støtter dem.

– Matondo forteller at Rwanda i dag sendte ytterligere forsterkninger til opprørerne. Mange av soldatene bærer faktisk rwandiske uniformer, sier Rasmussen.

En ekspertgruppe i FN anklager også Uganda for å forsyne opprørerne med våpen, og utenriksminister Espen Barth Eide er blant dem som er bekymret over rapportene fra området.

– Indikasjonene på at naboland kan være innblandet i konflikten, er særlig bekymringsfull. Det hviler et ansvar på alle aktører i regionen for å bidra til fred og stabilitet, sier Eide.

Mer fra Nettavisen:

Vurderer reaksjoner
Norge har alt diskutert situasjonen med representanter for myndighetene i Uganda og Rwanda, opplyser statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet til NTB.

– Når det gjelder anklagene i rapporten fra FNs ekspertpanel, avventer vi Sikkerhetsrådets behandling av den endelige rapporten, sier Larsen.

Uganda er et av Norges hovedsamarbeidsland i Afrika og har mottatt nærmere 6 milliarder kroner i norsk bistand siden Yoweri Museveni kom til makten. Larsen utelukker ikke at Rwandas og Ugandas påståtte støtte til M23 kan få følger for forholdet til Norge.

– Vi følger situasjonen nøye og vil vurdere eventuelle reaksjoner når FNs sikkerhetsråd har tatt sine beslutninger, sier Larsen.

«Frigjøre» Kongo
Talsmenn for opprørerne hevder at de vil «frigjøre» hele Kongo og marsjere mot hovedstaden Kinshasa.

– Frigjøringen av Kongo har nå startet. Vi kommer til å fortsette framrykkingen til Bukavu, Kisangani og Kinshasa, sier opprørstalsmannen Viannay Kazarama.

FNs fredsbevarende styrke i området ser ut til å følge framrykkingen fra sidelinjen og viser ingen vilje til å avfyre skudd fra sine hvitmalte stridsvogner.

De kongolesiske regjeringsstyrkenes tar heller ikke opp kampen mot opprørerne, noe Rasmussen har forståelse for.

– Regjeringssoldatene rømmer. De har ikke skikkelige våpen og er ikke villige til å ofre livet for 30 dollar i måneden, sier han.

FNs sikkerhetsråd skjerpet tirsdag sanksjonene mot M23, samtidig som det ble lagt nytt diplomatisk press på Rwanda og Uganda. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere