RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprørerne har inntatt Iraks største oljeraffineri

Mesteparten av oljeraffineriet i Baiji nord i Irak skal ha blitt inntatt av opprørere onsdag.)
Mesteparten av oljeraffineriet i Baiji nord i Irak skal ha blitt inntatt av opprørere onsdag.) Foto: Thaier Al-sudani (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mens opprørere har tatt kontroll over mesteparten av Iraks største oljeraffineri, lover Iran å gjøre alt for å hjelpe nabolandet i kampen mot «terroristene». Saudi-Arabia advarer mot borgerkrig.

Tidlig onsdag morgen gikk sunnimuslimske opprørere til angrep på Iraks største oljeanlegg i Baiji nord i landet. Etter å ha beleiret anlegget i flere dager, stormet opprørere med bombekastergranater og maskingeværer to av anleggets hovedporter.

Få timer senere meldte en tjenestemann inne på anlegget at opprørerne hadde kontroll over mesteparten av raffineriet, men at det fortsatt foregikk kamper ved det viktigste kontrollrommet.

Fronter i regionen
De sjiamuslimske og sunnimuslimske frontene i Midtøsten blir stadig tydeligere mens kampene raser videre.

Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal advarte onsdag mot all utenlandsk innblanding og sa at konflikten i Irak vil påvirke regionen på en måte som er umulig å forutse.

Samtidig uttalte Irans president Hassan Rouhani at Iran vil gjøre alt for å beskytte sjiamuslimske helligdommer i Irak.

Mens Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk kongedømme, er Irans regime sjiamuslimsk. De to landene regnes som erkefiender i regionen og står også på hver sin side i borgerkrigen i Syria.

Eksperter mener at den sunnimuslimske islamistoffensiven kan bli dødsstøtet for Irak som en sentralisert stat, og at landet beste fall vil overleve som en føderasjon mellom ulike selvstyrte områder, dominert av henholdsvis sjiamuslimer, sunnimuslimske arabere og kurdere.

Vokter Bagdad
Frykten er at opprørerne også skal prøve seg på Bagdad. Ifølge USA ser irakiske sikkerhetsstyrker imidlertid ut til å ha skjerpet kontrollen med hovedstaden.

Og i nabolandet Iran skal mange ha meldt seg frivillig for å delta i kampene mot de ytterliggående islamistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som står i spissen for den sunnimuslimske opprørsoffensiven.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En kvinne går forbi stedet der en bilbombe tirsdag tok livet av minst 13 personer. Bomben eksploderte i Sadr-byen, et sjiamuslimsk område i Bagdad.


Irans president sa onsdag at mange ønsker å «sette terroristene på plass», og at Iran vil gjøre alt for å beskytte hellige sjiamuslimske steder i Irak, deriblant byene Karbala, Kadhiiyah og Samarra. Talen til Rouhani ble sendt direkte på iransk fjernsyn.

Samtidig hevdet han at både sunnimuslimer, kurdere og sjiamuslimer i Irak er villige til å kjempe mot opprørerne.

- Tegn på borgerkrig
Saudi-Arabia er på sin side svært skeptisk til den iranske innblandingen og beskylder Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki for å ha ført en sekterisk politikk som baner vei for at land med «onde hensikter» kan gjennomføre planer som truer både Iraks «sikkerhet, stabilitet, nasjonale enhet og arabisk identitetsfølelse».

– Denne alvorlige situasjonen som ryster Irak, bærer tegn på en borgerkrig som påvirker regionen på en måte vi ikke kan forestille oss, sa utenriksminister Faisal i en tale til arabiske og muslimske ledere i Jeddah onsdag.

Iraks sjiadominerte regjering har gitt Saudi-Arabia ansvaret for all volden som Irak nå opplever. Den mener ISIL er blant opprørsgruppene som saudiaraberne har støttet i Syria, noe Saudi-Arabia avviser.

Irans regjering støtter på sin siden regimet til president Bashar al-Assad. (©NTB)

SE VIDEO:

Kaos og tydelig tegn etter kamper, utenfor Kirkuk i Nord-Irak. Frammarsjen til islamistene i ISIL er farlig nær, men her har kurdiske styrker klart å holde dem på avstand. De siste dagene har det vært harde kamper i området, som er rikt på olje.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere