RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprørslederen har forlatt Georgia

Sist oppdatert:
Georgias president Mikhail Saakashvili (bilde) har vunnet en viktig seier i samlingen av landet. Opprørslederen i delstaten Adjara forlot landet i går kveld
Det var over nasjonalt TV en meget blid president Saakashvili i går kveld kunne fortelle innbyggerme i Georgia og den semiautonome delstaten Adjara at den adjaranske lederen Aslan Abashidze har forlatt landet.

Det var for to måneder siden Saakashvili begynte å sette hardt mot hardt for å få gjennomført demokratiske valg i Adjara, med mål om å få kastet den selvoppnevnte lederen for delstaten Abashidze fra lederstolen i delstatshovedstaden Batumi.

- Georgiere: Aslan har flyktet! Adjara er fri, sa Saakashvili på TV ifølge Reuters.

Konflikten mellom Abashidze og sentralmakten har gått i bølge de siste to månedene, men det toppet seg denne uken da Abashidze begynte å minelegge den viktige oljehavnebyen Batumi samtidig som innbyggerne viste åpen motstand mot opprørslederen ved å gjennomføre protestaksjoner tross portforbud og unntakstilstand.

Saakashvili kom til makten i januar etter den såkalte Roserevolusjonen før jul i fjor der det gamle maktapparatet ble kastet ut av hovedstaden Tbilisi. Siden har han jobbet hardt for å samle det oppsplittede landet. Abashidze var derimot en støttespiller for de gamle makthaverne i Tbilisi.

Kontrollen med Adjara er viktig for Georgia økonomi, delstaten er den rikeste i landet blant annet på grunn av den viktige olejhavnen Batumi og handelsforbindelse til nabolandet Tyrkia.

Det var Russlands tidligere utenriksminister Igor Ivanov som i løpet av kvelden i går førte samtaler med Abashidze som til slutt endte med at opprørlederen pakket kofferten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere