RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppsiden dominerende i tankmarkedet

Sist oppdatert:
Risikoen for en full kollaps i stortankmarkedet er fallende mener skipsmeglerhuset P.F.Bassøe. De mener at kreftene på oppsiden fortsatt er dominerende
Dette går frem av en oppdatering skipsmeglerhuset har sendt ut fredag.

Ratene for VLCC'ene, supertankere på over 200.000 dødvekttonn, snudde brått opp igjen sist uke etter å ha falt under breakeven nivåer forrige fredag.

De store svingningene indikerer stor volatilitet i VLCC-markedet, mener Bassøe. Det er også en indikasjon på at markedet fortsatt er godt balansert, melder Bassøe. Etterspørselen etter stortankskip er sesongmessige på sitt laveste nivå i andre kvartal, men Irak og og de lave oljelagrene forstyrrer bildet.

Når det gjelder utviklingen videre så vil utviklingen i oljemarkedet være avgjørende. Forventningene om en kollaps i oljeprisen og store kutt i OPECs oljeproduksjon har i den forbindelse vært et aktuelt scenario, men Bassøe mener at sannsynligheten for dette er fallende.

Bassøe peker på at oljelagrene i USA kun har vist en marginal økning samtidig som etterspørselen fra raffineriene har økt. Det samme er trenden i Japan, og Bassøe mener at det er en indikasjon på at den voldsomme OPEC-produksjonen i første kvartal ikke var så vill som fryktet.

Bassøe mener at ubalansen i oljemarkedet fortsatt er så stor at et par måneder med høye oljeproduksjon i Midtøsten ikke er nok til å fylle lagrene opp igjen.

- Dette synet har positive implikasjoner for fraktmarkedet. Dersom OPECs "overproduksjon" i første kvartal viser seg å være uadekvat til å fylle gapet som følge av tapet av Irak, vil presset øke for mer OPEC-olje for å kunne møte økt etterspørsel denne sommeren, skriver Bassøe i oppdateringen.

Bassøe mener at høy amerikansk oljeetterspørsel vil være et nøkkeltema i dette scenarioet, og føre til økt etterspørsel målt i tonnmil.

En fallende dollar kan også gi økt etterspørsel, mener Bassøe, spesielt fra asiatiske oljekjøpere på jakt etter "billig" olje.

Den siste positive faktoren i markedet er den plutselige aktivitetsøkning i opphuggingsmarkedet, hvor åtte supertankere i løpet av to uker er solgt til skrap.

- Vi opprettholder et positivt bias når det gjelder utsiktene for stortank markedet. Caset for et overforsynt oljemarked ser mindre holdbart ut, skriver Bassøe som mener at nedsiden ligger i en svak makroutvikling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere