Det er ikke mange medisiner som har vist seg å ha særlig stor effekt mot covid-19. Et av de få godkjente preparatene er remdesivir, et antiviralt legemiddel som opprinnelig er laget mot ebola.
Les også: Ny forskning viser at det finnes en kur mot korona-viruset - men den kan komme for sent
Men det betyr ikke at det ikke jobbes med saken. Mandag publiserte topptidskriftet Science en forskningsartikkel der anerkjente forskere har sett på effektene av et ukjent legemiddel kalt Plitidepsin.
Siste fra lørdagens pressekonferanse: Flere lettelser, men tre kommuner får strengere tiltak: - Dette må vi unngå nå
Spansk artikkel har fått oppmerksomhet
Studien er basert på laboratorieforsøk, og er skrevet på et svært utilgjengelig fagspråk. Mange har derimot bitt seg merke i en en artikkel fra den spanske storavisen El País.
De har publisert en engelsk artikkel der de har sett nærmere på studien. Den har kommet inn som tips fra flere Nettavisen-lesere de siste dagene:
- Antiviral medisin laget i Spania er 100 ganger mer potent enn dagens coronavirus-behandling, skriver avisen i sin tittel.
Hindrer viruset fra å få kroppens hjelp
Medisinen angriper ikke viruset i seg selv, men gjør det veldig vanskelig for viruset å formere seg. Virus bruker kroppens eget maskineri til å formere seg, og er helt avhengig av at kroppen gjør jobben sin.
Medisinen blokkerer et protein i kroppen kalt eEFA1 som viruset trenger for å kunne formere seg.
Ifølge El País har medisinen allerede vært brukt eksperimentelt på mennesker, med det som beskrives som lovende resultater. Rapporten i Science er den første som virkelig har gått inn i tematikken.
De omtaler medisinen som 27,5 ganger mer potent enn remdesivir, og konkluderer slik:
- Vi demonstrerer at effektiviteten til plitidepsin i behandling i mus med koronainfeksjon gir en reduksjon i viral replikasjon som er omtrent hundre ganger større («two orders of magnitude», journ.anm) ved hjelp av forebyggende behandling, skriver forskerne i sin artikkel.
Det betyr at virusmengden reduseres med hele 99 prosent.
- Våre resultater indikerer at Plitidepsin er en lovende terapautisk kandidat for covid-19.
Steinar Madsen: - Usikkert om dette vil virke
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen kjenner til forskningen, men er bare begrenset optimist:
- Dette baserer seg på laboratorieforsøk og det er usikkert om dette vil virke i kroppen. Det er utallige stoffer som har blitt testet på denne måten og har vist seg å ikke fungere når de prøves ut. Noen gir for mange bivirkninger, andre virker ikke i det hele tatt, sier Madsen til Nettavisen.
Artikkelen fra Science indikerer at et betydelig vekttap hos musene var en konsekvens, i alle fall ved høye doser.
- Så før det foreligger forsøk på mennesker kan man i grunnen ikke si noe med sikkerhet. Men denne typen forsøk er selvfølgelig viktige når det gjelder å finne stoffer som man kan forske videre på, sier Madsen.