*Nettavisen* Nyheter.

Oppstandelse på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Investorer satser tungt på nye rentekutt.

29.01.08 09:04

Mandag ble en dag i optimismens tegn i New York. Håpet om nye rentekutt mobiliserte kjøpslysten.

NA24 - din næringslivsavis

Alle de tre nøkkelindeksene viser solid oppgang. Industriindeksen Dow Jones klatrer 1,45 prosent til 12383,89 poeng. Teknologitunge Nasdaq stiger 1,02 prosent til 2349,91 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen hopper 1,76 prosent til 1353,97 poeng.

Tror på nye kutt
Tirsdag i forrige uke kuttet den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, renten med 0,75 prosentpoeng. For øyeblikket virker markedet ha tro på et ytterligere rentekutt på 0,5 prosent allerede under rentemøtet som avholdes 29-30 januar. Derivathandelen i rentefuturer tilsier at tradere regner med hele 86 prosent sjanse for at Fed kutter med en halv prosent. Dette er svært mye høyere enn i forrige uke, da konsensus tilsa enten et rentekutt på maksimalt 0,25 prosent, eller ingenting i det hele tatt.

Mer finansiell krisehjelp
Børsen får ytterligere hjelp av et utspill fra senatorer med tilhørighet til Demokratene. De planlegger å stemme for å øke stimuluspakken George W. Bushs har fremsatt for å få fart i økonomien. Forslaget skal være å inkludere eldre som utelukkende lever på trygd, samt øke arbeidsledighetstrygden. Dette kan riktignok by på noen problemer, da det kan forsinke stimuluspakken fra å bli satt ut i livet. Det hvite hus og kongressen har allerede blitt enige om pakken, og den så ut til at den skulle bli godkjent i rekordfart.

Boligtrøbbel
Likevel er det noen mørke skyer på himmelen. Situasjonen i det anstrengte boligmarkedet blir stadig verre. Ifølge ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet falt nyboligsalget med 4,7 prosent i desember. På årsbasis tilsvarer det en salgstakt på 604.000 solgte boliger. Det er det laveste nivået på 12 år. Økonomene ventet at antallet solgte boliger i desember ville falle til 645.000, viser en oversikt fra Bloomberg News.

Ringvirkningene i det svake boligmarkedet har fått økonomer og analytikere til å frykte en varig økonomisk nedgang. Derfor blir onsdagens rentemøte spesielt viktig for aksjemarkedet. De negative konsekvensene som følges av boligrapporten veies opp av at investorer føler seg sikrere på at Fed vil kutte renten, og gjøre det kraftig.

Action i råvarer
Oljeprisen har også en positiv utvikling. Et fat olje koster 90,99 dollar ved Nymex, råvarebørsen i New York. Dermed har oljen snudd morgenens tap til en oppgang på 0,3 prosent. Gullprisen er det mer fart over. Det edle metallet stiger 1,8 prosent til 927,1 dollar per unse. I løpet av dagen satt prisen ny rekord på 929,8 dollar.

Videre er det kommet frem at Nymex er i samtaler med råvarebørsen i Chicago, som er interessert i å kjøpe Big Apple-børsen for 11 milliarder dollar.

Junkfood rett i søpla
McDonalds presenterte fjerdekvartalsresultatet sitt, mandag. Resultatet økte til 1,27 milliarder dollar fra 1,24 milliarder dollar i samme kvartal i 2006. Fordelt per aksje tilsvarer det 1,06 dollar mot 1 dollar per aksje i resultat i fjerde kvartal året før.

Resultatet fra den videreførte virksomheten økte til 1,06 dollar per aksje fra 61 cents, og havnet med det langt over forventningene til analytikerne. Ifølge Thomson Financials ventet analytikerne 71 cents fra McDonalds. Det er åttende strake kvartal at hurtigmatkjeden økte sitt resultat.

Likevel raser aksjen 6 prosent til 50,84 dollar. Dette skyldes at det i rapporten finnes tegn på svakere økonomisk vekst i USA, noe som svir for McDonalds. Parallellen til kvartalsrapporten til Apple er slående.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag