RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppsving på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs kom godt ut av påskeferien.
Oslo Børs reiste seg etter en forsiktig start. Ved lunsjtider klarte ikke aksjene i Oslo å holde følge med de sterke europeiske børsene, men det ble fart i sakene da handelen på Wall Street kom i gang.

Hovedindeksen endte opp 0,68 prosent til 469,06 poeng. Like før børsen tok påskeferie var interessen for aksjer heller laber, men dette var glemt tirsdag. Totalt ble aksjer for 12,7 milliarder omsatt på børsen.

Den sterke oljeprisen dro med seg tungvekterne Statoil og Norsk Hydro, og sikret med det at Oslo Børs steg for fjerde dag på rad.

Den geopolitiske premien er fortsatt til stede selv om Iran har frigitt de britiske soldatene som ble holdt fanget. Iran satte likevel dagsorden da de mandag proklamerte at arbeidet med å anrike uran har resultert i produksjonen av atombrennstoff. Dette er ikke populært blant kritikerne med USA i spissen.

Samtidig er onsdagens frigivelse av de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene på oljemarkedets radar. I forkant av kjøresesongen og det sesongmessige vedlikeholdsprogrammet ved raffineriene vil spesielt bensinlagrene følges nøyes. Et fat nordsjøolje med levering i mai ble omsatt for 67,25 dollar ved råvarebørsen i London.

Fusjonskameratene løftet seg etter en laber utvikling. Statoil steg 0,91 prosent til 166,75 kroner og fikk følge av Norsk Hydro som steg 1,38 prosent til 202,75 kroner. DNO falt 0,37 prosent til 10,82 kroner. Altinex melder om mer olje fra Brage-feltet og steg 1,67 prosent til 1,22 kroner.

Aker Kværner falt 0,72 prosent til 138 kroner. Handelsbanken og Morgan Stanley var meglerhusene som var de største nettoselgerne. Gjødselprodusenten Yara falt 2,15 prosent til 159 kroner.

Flere av de andre tungvekterne gjorde det langt bedre. Solenergiselskapet REC klatret 3,23 prosent, mens seismikkselskapet TGS ble løftet 6,56 prosent til 146,25 kroner. Videokonferanseselskapet Tandberg endte opp 4,48 prosent til 134 kroner.

IT-selskapet Trolltech klatret 12,68 prosent til 12 kroner. Meglerhuset Nordea var ivrigste kjøper og sto bak rundt 78,5 prosent av nettokjøpene i Trolltech-aksjen.

Crew Minerals steg 8,57 prosent til 19 kroner. Råvareprisene har opplevd et lite rally i løpet av påsken og det er med på å sende Crew Minerals opp.

Blom ble la på seg 8,27 prosent til 43,20 kroner. Carnegie var største nettokjøper med rundt 70 prosent. Mamut steg 8,07 prosent til 15,40 kroner. Bjellesauene Tore Aksel Voldberg og Edvin Austbø har kjøpt seg opp til 5,5 prosent hver av Mamut.

Børsferskingen ElectroMagnetic GeoServices falt 6,25 prosent til 127,50 kroner og utgjorde bunnen på børsen. Funcom endte ned 3,75 prosent til 23,10 kroner.

Oppgang på Wall Street

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,19 prosent til 2.473,97 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen er opp 0,10 prosent til 1.446,09 poeng. Industriindeksen Dow Jones klatrer 0,03 prosent 12.573,28 poeng.

Resultatsesongen sparkes i gang når den store aluminiumsprodusenten Alcoa legger frem sitt resultat for første kvartal etter at Wall Street har avsluttet handelen tirsdag. Det er på forhånd ventet at Alcoa vil presentere et resultat per aksje på 75 cents.

Resultatet fra aluminiumsprodusenten er ikke bare en indikator for tempoet i selskapet, men også for selve økonomien i landet.

Oljemarkedet er avventende i forkant av onsdagens oljelagertall fra de amerikanske myndighetene. Kjøresesongen i USA og det sesongmessige vedlikeholdsprogrammet ved raffineriene gjør at bensinlagrene nå følges ekstra nøye av aktørene i markedet.

I tillegg har ikke den politiske risikopremien i oljeprisen blitt vesentlig svekket etter at de britiske soldatene som var fanget av Iran er blitt løslatt. Ordkrigen mellom USA og Storbritannia på den ene siden og Iran på den andre siden har fått fornyet krutt. Dette ble forsterket av at anrikingen av uran har ført til at Iran har skaffet seg atombrennstoff.

Frontkontraktene på referanseoljen WTI koster 61,38 dollar ved råvarebørsen i New York.

Flatt i USA

Aksjefututene i USA ligger an til en blandet start. Mandag endte Dow Jones opp for syvende dag på rad, men det er ikke godt å si hvordan industriindeksen bil utarte seg tirsdag. Rett i forkant av børsåpningen på Wall Street ligger Dow Jones Indicative peker ned 0,07 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq-futuren er også flat i forkant av at handelen i New York kommer i gang. Det samme er S&P 500-futuren.

Oljemarkedet er avventende i forkant av onsdagens oljelagertall fra de amerikanske myndighetene. Kjøresesongen i USA og det sesongmessige vedlikeholdsprogrammet ved raffineriene gjør at bensinlagrene nå følges ekstra nøye av aktørene i markedet.

I tillegg har ikke den politiske risikopremien i oljeprisen blitt vesentlig svekket etter at de britiske soldatene som var fanget av Iran er blitt løslatt. Ordkrigen mellom USA og Storbritannia på den ene siden og Iran på den andre siden har fått fornyet krutt. Dette ble forsterket av at anrikingen av uran har ført til at Iran har skaffet seg atombrennstoff.

Frontkontraktene på referanseoljen WTI koster 61,38 dollar ved råvarebørsen i New York.

Oslo henger etter

Oslo Børs klarer ikke følge tempoet til de andre børsene rundt om i Europa. Rundt klokken 14 er Hovedindeksen ned 0,07 prosent til 465,56 kroner.

Oppkjøpsfeber råder blant investorene i Europ. De store investeringsfondene mener fortsatt at de finner billig kjøp og er villige til å bla opp milliard beløp for å sikre seg kontrollen over flere av de største selskapene.

Milliardæren Kirk Kerkorians Trancinda har lagt inn et bud på Chrysler-divisjonen til DaimlerChrysler. Samtidig har det franske luksusselskapet PPR kjøpt seg opp i Puma og har sagt de vil by på hele den tyske sportsutstyrprodusenten.

- Oppkjøpsaktiviteten akselererer, sier forvalter Philipp Musil i Constantia Privatbank til Bloomberg News.

- Det er ikke lenger bare én stor fusjonsstory om dagen, fortsetter Musil til nyhetsbyrået.

I Tyskland klatrer DAX-indeksen 0,71 prosent og får følge med FTSE som stiger 0,40 prosent. I Milano er børsen opp 0,59 prosent.. I København og Stockholm klatrer børsene 0,73 prosent og 0,55 prosent tirsdag ettermiddag.

Oljeprisen holder seg rundt 66,64 dollar fatet. Den geopolitiske premien er fortsatt til stede selv om Iran har frigitt de britiske soldatene som ble holdt fanget. Iran kunne mandag proklamere at arbeidet med å anrike uran har resultert i produksjonen av atombrennstoff. Dette er ikke populært blant kritikerne med USA i spissen.

Samtidig er onsdagens frigivelse av de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene på oljemarkedets radar. I forkant av kjøresesongen og det sesongmessige vedlikeholdsprogrammet ved raffineriene vil spesielt bensinlagrene følges nøyes.

Statoil har løftet seg fra en svak start og er uendret sammenlignet sluttkursen da Oslo Børs tok påske for en drøy uke siden. Norske Hydro faller 0,13 prosent til 199,75 kroner.

IT-selskapet Trolltech klatrer 12,68 prosent til 12 kroner. Meglerhuset Nordea er ivrigste kjøper og står bak rundt 88 prosent av nettokjøpene i Trolltech-aksjen.

Crew Minerals stiger 6,86 prosent til 18,70 kroner. Råvareprisene har opplevd et lite rally i løpet av påsken og det er med på å sende Crew Minerals opp.

Nexus klatrer 4,18 prosent til 74,75 kroner. Oppgangen i råvaremarkedet har også smittet over på Crew Gold Corporation. Crew er opp 4,05 prosent til 15,40 kroner. Blom stiger 4,01 prosent til 41,50 kroner.

Spillprodusenten Funcom faller 7,92 prosent til 22,10 kroner og utgjør med det bunnen på børsen. ABG Sundal Collier er største nettoselger med 79 prosent.

ElectroMagnetic GeoServices faller 6,25 prosent til 127,50 kroner.

Fara og Rem Offshore følger etter på taperlisten med en tilbakegang på 5,60 prosent til 2,19 kroner og 4,67 prosent til 51 kroner.

Flatt i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp forsiktige 0,02prosent til 465,99 poeng.

Oljeprisen holder seg stabilt høyt, selv om de britiske fangene som ble holdt fanget av Iran nå er løslatt. I forkant av frigivelsen spådde ekspertene at oljeprisen ville falle kraftig tilbake, men risikopremien i oljeprisen ikke er blitt mindre.

Iran kunne mandag melde at arbeidet med å anrike uran begynner å gi resultater. Under en innkalt pressekonferanse kunne den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad presentere nyheten om at de nå har klart å utvinne atombrennstoff. Vesten med USA i spissen fordømmer Irans iver etter å skaffe seg teknologi og industri til å fremstille atombrennstoff.

Den forestående kjøresesongen i USA gjør at oljemarkedet følger nøye med på utviklingen av bensinlagrene og kapasitetsutnyttelsen ved raffineriene. Et fat nordsjøolje med levering i mai koster 66,94 dollar fatet ved råvarebørsen i London.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro trekker i hver sin retning. Statoil faller 0,45 prosent til 164,50 kroner, mens Norsk Hydro stiger 0,25 prosent til 200,50 kroner. DNO faller 0,46 prosent til 10,81 kroner.

Nedturen fortsetter for gjødselprodusenten Yara. Aksjen er ned 0,77 prosent til 161,25 kroner.

Domstein klatrer 5,17 prosent til 6 kroner, men det er ikke omsatt mer enn 20.000 aksjer. Crew Minerals klatrer 4,57 prosent til 18,30 kroner. Børsnykomlingen Nexus er opp 4,18 prosent til 74,75 kroner. Songa Offshore stiger 3,15 prosent til 57,25 kroner.

TV-grafikkselskapet Vizrt faller 2,52 prosent til 116 kroner. Flyselskapet Norwegian er ned 2,17 prosent til 90 kroner.

Metall dro Asia

Gruveselskapene ledet an i oppgangen i Asia. De store gigantene BHP Billiton og JFE Holdings ble sendt opp etter at kobberprisene steg til en femmåneders topp. Samtidig meldte Baoshan Iron & Steel at resultatet kan dobles.

- De store stålprodusentene burde trolig ha en positiv innflytelse, sier forvalter Yoji Takeda i RBC Investment til Bloomberg News.

- Baoshans resultat gir investorene bedre tillit, sier Takeda.

Eiendomsselskapene steg ettersom en avis skrev at eiendomssalget i Hongkong mer enn seksdoblet seg i løpet av påskeferien.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International klatret 0,3 prosent til 147,42 poeng tirsdag morgen. Det er det høyeste nivået siden 27. februar. Blant de ti undergruppene var det metallaksjene som la på seg mest.

Den japanske Nikkei 225-indeksen falt 0,6 prosent tirsdag morgen og fikk følge av den brede Topix-indeksen som var ned 0,3 prosent.

Flatt tross gode jobbtall

De amerikanske børsene åpnet mandag i pluss, men klarte aldri å ta helt av. Til slutt endte indeksene lite endret.

Den som ser lyst på livet, kan fokusere på at en marginal fremgang for Dow Jones-indeksen betyr at denne indeksen har steget syv dager på rad.

Markedet har vært fokusert på månedlige sysselsettingstall, som kom fredag, da børsen var påskestengt. Rapporten viste at sysselsettingen utenom landbruket økte sesongjustert med 180.000 fra februar til mars, samtidig som ledigheten falt fra 4,5 til 4,4 prosent. Tallene var noe sterkere enn økonomene jevnt over hadde ventet.

Kjemiselskapet Dow Chemical steg 5 prosent etter at den britiske avisen Sunday Express har skrevet at det ligger an til å komme et bud på selskapet.

Jernbaneselskapet Burlington Northern Santa Fe steg 7 prosent etter at det ble kjent at investorlegenden Warren Buffetts selskap Berkshire Hathaway har kjøpt over 10 prosent av selskapet, samt aksjer i to andre jernbanseselskaper. Hele sektoren var sterk i dag.

Ellers fokuserer markedsaktørene på regnskapstallene for første kvartal, som begynner å komme denne uken, med metallgiganten Alcoa som den første av de store i morgen.

Det er ventet at resultatveksten for selskapene i S&P 500-indeksen ikke vil være på et tosifret prosenttall denne gangen, etter 14 kvartaler på rad med mer enn 10 prosent vekst sammenlignet med samme kvartal året før.

Chipprodusenten AMD kom med svak guiding for sine kvartalstall, men markedet så ut til å like kommentarer om lavere investeringer fremover, for aksjen steg 5 prosent.

Oljeprisen falt tilbake mandag. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster mandag kveld 66,85 dollar, mot drøyt 68 dollar før helgen. Dette bidrog til at delindeksene for oljeselskaper og oljeservice falt moderat.

Dagens nøkkeltall

Dow +0,07% til 12.569,30
Nasdaq -0,09% til 2.469,18
S&P 500 +0,06% til 1.444,60

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere