Ås kommune mottok mandag pris for innsatsen for et mer demensvennlig samfunn i 2022, det skriver Nasjonalforeningen for folkehelse i en pressemelding.

Helseminister Ingvild Kjerkol delte ut prisen.

Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, Mina Gerhardsen, forteller til Nettavisen at Ås kommune har gjort en god innsats og har involvert innbyggerne på en fin måte.

– De har tenkt bredt i forhold til oppfølging og jobbet med ulike yrker som brannvesen, begravelsesbyrå, bokhandlere og frisører. Samtidig som de jobber med å involvere og engasjere innbyggerne. Summen av alt rett og slett, forteller generalsekretæren for Nasjonalforeningen.

Nasjonalforeningen for folkehelsen er en interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Ved å undertegne en avtale med organisasjonen om å bli mer demensvennlig, får kommunene tilgang til gratis kursmateriell og veiledning.

Tilgang til verktøy og veiledning

Utfordringer til en person med demens kan være å glemme pinkoden til kortet eller glemme veien hjem, forteller generalsekretæren.

– Dersom den som har demens sliter med å huske pinkoden eller adresse og da blir møtt av folk som er sinte eller stresset, kan det gjøre at den som har demens ikke tørr å ta bussen hjem eller gå på butikken igjen. Vi er opptatt av at folk skal kunne kjenne igjen demens, og hvordan de skal møte personen. Det enkle svaret er vennlighet og tålmodighet, sier hun videre.

Ordfører for Ås kommune, Ola Nordal, forteller at både næringsliv, foreninger og enkeltpersoner i kommunen jobber for at de skal være et demensvennlig samfunn.

Les også: Eksperten har ikke hørt om lignende: – Vi vet det er gnisninger der

I kommunen gjennomfører de samlinger der deltakerne lærer hvordan de skal møte en person som er rammet av demens. Nordal sier at de har lagt merke til at innbyggerne synes det er hyggelig å delta på kurs.

Selv forstår ikke Nordal hvorfor ikke alle kommuner i Norge benytter seg av tilbudet.

– Tilbudet er jo gratis og et bra veiledningstilbud. Nasjonalforeningen for folkehelse har god kompetanse og bistår når vi har spørsmål og kommer med ideer på hvordan vi kan jobbe godt, forklarer han.

Startet demenskor

I slutten av 2022 kom NRK ut med serien «Demenskoret», som fikk stor oppmerksomhet over hele Norge. Gerhardsen legger ikke skjul på at interessen har økt betraktelig i etterkant av serien.

Til sammen er det 154 kommuner som har en avtale med organisasjonen, og flere kommuner har nå tatt kontakt med et ønske om å sette i gang et arbeid for å bli mer demensvennlige.

– Vi får masse henvendelser etter «Demenskoret» ble sendt på NRK. Både på demenslinjen, men også kommuner som vil starte sangkor og kor som ønsker å bli demensvennlige.

Også Ås kommune har startet et demenskor på Moertunet Sykehjem. Liv Wold og Kristin Volley, som var med i NRK-serien, er medlemmer i sangkoret i hjemmekommunen.

Les også: Spydeberg-saken: Den tredje jenta er skrevet ut fra sykehus

Paret er også med i kommunens prosjektgruppe, hvor de jobber for et mer demensvennlig samfunn.

Volley sier at det kommunen bidrar med er en god motivasjon til å stå på videre, men påpeker at dette ikke er en jobb man blir ferdig med.

– Det er fortsatt mye som må gjøres, og det må jobbes kontinuerlig for å kunne forbli en demensvennlig kommune. Vi opplever at Ås har blitt bedre i møtet med demenssyke ved å være mer åpen og hjelpsom. Liv blir møtt med større forståelse, og større tålmodighet når hun trenger hjelp, sier Volley.

Håper alle kommuner melder seg

Ifølge Gerhardsen er fortatt halve kommune-Norge ennå ikke blitt medlem av organisasjonen. Målet er derfor at alle norske kommuner skal bli demensvennlige, det mener hun trengs.

– Allerede 101.000 mennesker er rammet av demens i dag, og tallet vil dobles fremover. Derfor må vi skape gode nærmiljø, hvor mennesker med demens kan leve så lenge som mulig, sier hun.

Hun mener kunnskap og lærdom om hvordan man møter og håndterer en person med demens er svært viktig, og viktig kunnskap som har verdi for mange.

– Det å få ekstra hjelp på matbutikken eller bli møtt på en fin måte hos frisøren, den kunnskapen gjør en forskjell, hevder Gerhardsen.