I tiden fremover vil smittespredningen få konsekvenser for uvaksinerte. Det skyldes at 300.000-400.000 voksne har takket nei til vaksinen. Det sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Han uttalte seg på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Les også: - Norge er kanskje på vei ut av den fjerde smittebølgen

Nakstad la til at han håper at de som ikke har tatt vaksinen, vil gjøre det. Med 300.000-400.000 uvaksinerte voksne øker smitterisikoen.

– Like mange har begrenset effekt av vaksinen. Det er som kjent bare litt over 90 prosent effekt mot symptomatisk sykdom ved vaksinene. Det gjør at 300.000-400.000 mennesker fort kan bli smittet og merke symptomer likevel, sier Nakstad ifølge NTB.

I tillegg har rundt 100.000 personer nedsatt immunforsvar, og det er rundt 700.000 barn under tolv år som ikke har tilbud om vaksine.

- Vanligvis tøffe måneder

- Hovedmålet for høsten og vinteren er at det ikke skal bli flere covid-19 pasienter enn at helsetjenester kan leveres på en normal måte, sa Nakstad fredag og understreket at årets influensasesong kan bli utfordrende. Januar og februar er vanligvis tøffe måneder for sykehusene.

- Nå når vi går inn i denne perioden er det fortsatt veldig viktig at man holder seg hjemme med forkjølelse- eller influensasymptomer, understreket han.

Oppfordring til yngre voksne

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sa på pressekonferansen at litt mer enn åtte av ti voksne nå er fullvaksinert og at det jobbes for fullt i kommunene for å få denne andelen opp.

- Vi ser at antall nye smittede går ned. Det er positivt. Vi har et svakt økende antall sykehusinleggelser. Vi følger nøye med på disse tallene, sa Vold.

- Vi ser at det særlig er yngre voksne som ikke har tatt vaksinedose nummer to nå. Jeg vil oppfordre dere om å gjøre det, sa hun.