*Nettavisen* Nyheter.

Opptøyer og demonstrasjoner i Ferguson

Minst én politibil ble ramponert, og politiet svarte med tåregass. I tillegg kom det meldinger om plyndring av butikker. Journalister utenfor politistasjonen hørte skudd, men det var uklart hvor det ble skutt eller om noen ble skadd.

Minst én politibil ble ramponert, og politiet svarte med tåregass. I tillegg kom det meldinger om plyndring av butikker. Journalister utenfor politistasjonen hørte skudd, men det var uklart hvor det ble skutt eller om noen ble skadd. Foto: Jim Young (Reuters / NTB Scanpix)

Amerikansk politi bruker tåregass mot steinkastende demonstranter i Ferguson.

25.11.14 07:45

Storjuryen som har vurdert saken, har besluttet at politimannen Darren Wilson verken skal tiltales for overlagt eller uaktsomt drap på den svarte 18-åringen Michael Brown i august.

Flere hundre demonstranter var samlet utenfor politistasjonen i Ferguson før kunngjøringen av storjuryens beslutning natt til tirsdag norsk tid. Noen av dem begynte å kaste stein og flasker mot politiet da det ble klart at Wilson ikke blir stilt for retten.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

En politibil brenner på gata etter at det ble klart at politimannen ikke blir tiltalt for å ha skutt Michael Brown i Ferguson, USA. Foto: Jim Young (Reuters)


– Stinkende mordere, ropte en kvinne med megafon til politifolkene på stedet, som tok i bruk tåregass og sjokkgranater mot demonstrantene.

Løsnet skudd

Minst én politibil ble satt i brann, flere butikker ble plyndret. TV-bilder viste en butikk i Ferguson som sto i full fyr.

Journalister utenfor politistasjonen hørte skudd, men det var uklart hvor det ble skutt eller om noen ble skadd. Senere kom det meldinger om at noen hadde avfyrt et automatvåpen.

Noen av demonstrantene forsøkte å roe ned situasjonen og stanse dem som angrep politiet. Frivillige fra menneskerettsorganisasjonen Amnesty International gjorde også fånyttes forsøk på å stanse opptøyene.

Stengt flyplass

Flyplassen utenfor St. Louis er stengt, og det er innført midlertidige restriksjoner i luftrommet over Ferguson på grunn av skyting og uro i den amerikanske byen.

Det opplyser amerikanske luftfartsmyndigheter ifølge avisen St. Louis Post-Dispatch.

Obama ba om ro

President Barack Obama oppfordret demonstrantene i Ferguson om å godta storjuryens avgjørelse kort etter at den ble kjent. Samtidig ba han politiet i byen om å opptre behersket.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrer mot denne beslutningen, om å gjøre det på fredelig vis, sa Obama i en kort tale i Washington.

Michael Brown ble skutt og drept av Wilson i Ferguson utenfor St. Louis i august i år. Etter drapet brøt det ut både opptøyer og fredelige demonstrasjoner som varte i flere uker.

Mens flertallet av innbyggerne i Ferguson er afroamerikanere, er de fleste politifolkene i byen hvite. Opptøyene bidro til å forverre forholdet mellom politiet og den svarte delen av befolkningen. Også andre steder i USA ble det holdt demonstrasjoner i protest mot Ferguson-politiets opptreden.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bevæpnet politi på gatene i Ferguson. Foto: Jim Young (Reuters)


– Drepte i selvforsvar

Ifølge statsadvokat Robert McCulloch i St. Louis, som leste opp storjuryens beslutning, har flere av vitneopplysningene om drapet vist seg å ikke stemme. Flere av vitnene har endret forklaringene sine.

Storjuryen, som hadde ni hvite og tre svarte medlemmer, konkluderte med at Wilson drepte den ubevæpnede 18-åringen i selvforsvar. De festet ikke lit til påstandene om at Brown forsøkte å overgi seg da han ble skutt.

Vitneforklaringer og fysiske bevis skal i stedet ha underbygget Wilsons forklaring om at den Brown forsøkte å angripe ham. Til sammen løsnet politimannen tolv skudd mot 18-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

En vandalisert politibil i forbindelse med nye opptøyer i Ferguson. Foto: Jim Young (Reuters)


Nasjonalgarden

Browns familie sier de er skuffet over påtalemyndighetens avgjørelse, men oppfordrer samtidig innbyggerne i Ferguson til å forholde seg rolig.

– Vi forstår at det er mange som deler vår smerte, og vi ber om at dere gir uttrykk for frustrasjonen på måter som fører til positive endringer, heter det i en uttalelse fra familien.

Også guvernør Jay Nixon i Missouri har bedt innbyggerne i St. Louis-området om ikke å ty til vold.

Nasjonalgarden er utkommandert for å bistå politiet, som har vært forberedt på uroligheter etter storjuryens beslutning. I helgen ble det satt opp barrikader utenfor rettsbygningen i Clayton utenfor St. Louis hvor avgjørelsen ble kunngjort.

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt føderal etterforskning av saken.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.