*Nettavisen* Nyheter.

Opptøyer og plyndring etter dødelig pågripelse i Minneapolis

Protester og opptøyer fortsetter i Minneapolis, der en svart, ubevæpnet mann døde etter en brutal pågripelse.

28.05.20 12:28

Hendelsen har ført til omfattende protester mot politiets behandling av afroamerikanere i USA.

Onsdag kveld kom det til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter, som satte fyr på biler og bygninger. Det ble også meldt om plyndring av butikker. Protestene fortsatte utover natten.

Én mann er skutt og drept og flere er pågrepet, opplyser politiet, som tok i bruk tåregass mot demonstrantene.

Minnesotas guvernør Tim Walz oppfordret folk til å forlate området i nærheten av politistasjonen der de fire politimennene som pågrep 46 år gamle George Floyd jobbet. Her er det påsatt flere branner, og Walz kaller situasjonen «ekstremt farlig».

Klikk på bildet for å forstørre. SAMMENSTØT: Onsdag kveld kom det til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter, som satte fyr på biler og bygninger. Det ble også meldt om plyndring av butikker.

SAMMENSTØT: Onsdag kveld kom det til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter, som satte fyr på biler og bygninger. Det ble også meldt om plyndring av butikker. Foto: Eric Miller (Reuters)

Ordfører krever pågripelse

Minneapolis' ordfører Jacob Frey krever at politibetjenten som satte kneet sitt på nakken til Floyd, pågripes. Floyd døde senere i politiets varetekt.

– Hvorfor er ikke denne mannen som drepte George Floyd i fengsel, spurte Frey under en pressekonferanse onsdag.

– George Floyd fortjener rettferdighet, det afroamerikanske miljøet fortjener rettferdighet og byen vår fortjener rettferdighet, sa han.

Frey har bedt påtalemyndigheten om å opprette sak mot politibetjenten.

Klikk på bildet for å forstørre. George Floyd døde i politiets varetekt etter at en politibetjent, som brukte kneet sitt til å holde ham nede, holdt ham nede i dette grepet i om lag åtte minutter. Hendelsen førte til at fire politifolk i Minneapolis fikk sparken kort tid etter.

George Floyd døde i politiets varetekt etter at en politibetjent, som brukte kneet sitt til å holde ham nede, holdt ham nede i dette grepet i om lag åtte minutter. Hendelsen førte til at fire politifolk i Minneapolis fikk sparken kort tid etter. Foto: Twitter

– Jeg får ikke puste

Tirsdag ble en video av pågripelsen spredt på sosiale medier. Den viser en politibetjent som setter kneet på nakken til Floyd, som ligger med ansiktet ned mot asfalten, og holder det der i mange minutter.

– Jeg får ikke puste! Jeg får ikke puste, sier Floyd i opptaket.

Han ser ut til å miste bevisstheten mens politibetjenten holder kneet låst til nakken hans. En ambulanse ankommer og Floyd blir fraktet bort.

Etter at videoen spredte seg, ble fire politibetjenter som var involvert i pågripelsen, sparket.

Klikk på bildet for å forstørre. KOMMENTERER: USAs president Donald Trump er torsdag ute på Twitter og kommenterer Georg Floyds dødsfall og sier at FBI - på hans anmodning - har innledet etterforskning.

KOMMENTERER: USAs president Donald Trump er torsdag ute på Twitter og kommenterer Georg Floyds dødsfall og sier at FBI - på hans anmodning - har innledet etterforskning. Foto: Faksimile

Trump lover rettferdighet

Onsdag involverte også president Donald Trump seg. På Twitter skriver presidenten at han har bedt FBI og Justisdepartementet om å se på saken.

– Mine tanker går til Georges familie og venner, skriver Trump og lover dem rettferdighet.

Ifølge politiet i Minneapolis skulle Floyd pågripes fordi han var mistenkt for svindel i en matbutikk. Han motsatte seg pågripelsen, opplyser politiet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.