RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opptur på hyggelige makrotall

Sist oppdatert:
Med flere viktige makrotall uten inflasjonstruende signaler ble det opptur i USA torsdag
Det kan se ut til at dagens bunke med makrotall ga ny selvtillit til amerikanskeinvestorene i kveld. Det var ingen inflasjonstruende tall i dagens rapporter, det private forbruket viste moderat vekst som ventet og inflasjonen steg marginale 0,1 prosent. I tillegg kom innkjøpssjefsindeksen ISM inn på konsensus. Det samme gjorde også de ukentlige arbeidsløshetstallene.

Alt var dermed duket for oppgang i USA i kveld, og oppgangen kom utover dagen. Etter en sterk utvikling i november, så ble dagen i dag en sterk start på desember uten rentespøkelset og Fed hengende over nakken.

Dow jones-indeksen endte opp 1 prosent eller 107 poeng til 10.913,61. På Nasdaq ble oppturen enda sterkere, og indeksen endte opp 1,5 prosent til 2.267,17. Den brede S&P 500-indeksen steg 1,2 prosent til 1.264,75.

Selv en stigende oljepris og svak opgang i ti årsrenten klarte ikke å legge en demper på markedet. Markedet kunne imidlertid støtte seg på penoppgang både i Japan og Europa.

Sterk Oslo Børs

Det var børsrally på Oslo Børs torsdag, med enkelte innslag av fusjons- og oppkjøpselementer.

Det var en sterk børs for de norske investorene torsdag. Hovedindeksen steg 1,7 prosent til 319,64 poeng.

Særlig oljeaksjene gjorde det sterkt i dag. Statoil-aksjen løftet seg hele 3,4 prosent, mens oljeprisen i London steg 0,6 prosent til 55,36 dollar.

Dagens vinneraksje var også innen oljesektoren. Altinex steg hele 12,8 prosent på nyheten om at selskapet blir med i Brage-feltet. I tillegg til dette markerte investoren Øystein Stray Spetalen seg igjen på eiersiden.

Det var igjen fokus på Opticom-aksjen torsdag. Etter at aksjen ble sendt rett opp i åpningsminuttene, falt kursen i løpet av dagen. Opticom-aksjen ble trolig sendt opp av short-inndekning i går og formiddagen i dag. Når denne storinvestoren hadde dekket seg inn, falt Opticom-kursen igjen tilbake. Til slutt endte Opticom ned 8,2 prosent til 169 kroner.

På slutten av dagen kom det også en interessant opplysning for investorene. John Fredriksen gjør et nytt forsøk på fusjon med Peter G.s Genmar. Flaggingen på nesten 10 prosent av aksjene i selskapet, kom på slutten av handelsdagen i Oslo.

Frontline steg 2,9 prosent torsdag.

Opp på Wall Street

Dow Jones-indeksen var opp 0,6 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var opp 0,7 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,8 prosent etter åpningen.

Venter sterk åpning på Wall Street

Amerikanske indeksfutures peker oppover torsdag etter at Wall Mart kom med sterke salgsrapporter, noe som får markedet til å se lyst på den viktige julehandelen.

Børsløft i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 1,5 prosent til 318,76 poeng ved lunsjtider torsdag. Tungvektere som Statoil og Norske Skog var med på å dra opp. I tillegg dette var oljeselskapene DNO og Hydro opp til lunsj.

Oljeprisen i London var ned 0,6 prosent til 54,72 dollar, men prisen har styrket seg det siste døgnet.

Det tett fulgte IT-selskapet Opticom svingte som en jo-jo på Oslo Børs. Etter en kraftig oppgang tidlig på dagen, var aksjekurse ned 8,4 prosent til 168 kroner.

Ellers på taperlisten var Q-free-aksjen høyt oppe, til tross for at det ikke var nyheter ute om selskapet. Q-free falt 5,5 prosent til lunsj.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var Altinex og Opera. Førstnevnte steg på nyheten om at Altinex gir Øystein Stray Spetalen og en satsing på Bragefeltet. Opera steg på nyheten om en ny kontrakt med en global aktør.

Børsstart med Opticom-løft

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,8 prosent til 316,73 poeng etter åpningen. Oppgangen kom etter en positiv utvikling i oljeprisen det siste døgnet.

Statoil og Hydro steg henholdsvis 0,9 prosent og 0,7 prosent etter åpningen. Det var imidlertid et annet oljeselskapet som dro på mest. På relativt høyt volum steg DNO-aksjen hele 5,1 prosent. DNO-aksjen steg på positiv utvikling ved et av selskapet boresteder.

PA Resources steg også sterke 6,2 prosent etter åpningen.

Ellers så fortsatte aksjefesten i Opticom. Etter åpningen var Opticom-kursen over 200 kroner. Krigen mellom de to frontene vil fortsette fremover, kommer det frem i to intervjuer iMarkedet.no gjorde med Orklas Anders Berggren og Opticoms Robert Keith i går kveld. Etter som det blir mindre aksjer tilgjengelig, vil altså aksjekursen presses i været at tilbudsskviset.

Også Opera-aksjen var skikkelig i støtet etter åpningen torsdag. Opera meldte om en global avtale med en aktør i hjemmemedia-markedet. Opera steg 9,7 prosent etter åpningen.

På taperlisten var Q-free-aksjen øverst, etter et fall på 4,5 prosent til 19,10 kroner. Super Office-aksjen falt også tilbake, og var ned 3,3 prosent etter åpningen.

Flat start ventes på børsen

Det ventes å åpne heller flatt på Oslo Børs torsdag, selv om oljeprisen har tikket noe opp det siste døgnet. I USA tendenserte de norske oljeaksjene flatt til moderat opp.

Aker Kværner kom med meget sterke signaler om selskapets finansielle mål, noe som kan sende aksjen opp torsdag. En god skattenyhet, som vil bli bokført i fjerde kvartal, er også ventet å sende aksjene i selskapet opp torsdag.

PA Resources har sluttført ett oppkjøp og fått nedjustert prisen noe, hvilket kan sende kursen i det lille oljeselskapet opp.

Opticom vil fremdeles være i fokus torsdag som en følge av den knallharde kampen mellom to aksjonærgrupperinger. Orkla, Spetalen og Stordalen på den ene siden står meget steilt mot de kontroversielle britene Robert Keith og Thomas Fussell på den andre siden.

- Det er to parter som kjøper noe som det nesten ikke er selgere igjen av, sier en megler til iMarkedet.no. Dette har dratt aksjekursen i Opticom kraftig i været. Om oppgangen fortsetter i dag er uvisst, men når som helst kan en eller annen uventet transaksjon eller melding fra en av partene sørge for at alt fokus blir på aksjen.

Norgani meldte i dag om at de har lagt inn bud på 16 hotelleiendommer i Sverige. Budet er på 1,7 milliarder svenske kroner, og går det gjennom vil det bli den største handelen eiendomsselskapet har gjort.

I Europa er det oppgang på de toneangivende børsene. I London er FTSE-100 opp 0,45 prosent mens DAX-indeksen er opp 0,44 prosent.


Oppgang i Asia - svakt på Wall Street

Nikkei 225 indeksen steg til det høyeste nivået på fem år torsdag, og markedet fikk et løft etter at en rapport viste at utenlandske investorer har økt sine posisjoner i det japanske markedet.

Indeksen la på seg 1,1 prosent og gikk dermed gjennom 15.000 poengsgrensen med 23,36 poeng. Topix-indeksen steg med 0,9 prosent.

Den råvaretunge S&P/ASX 200 indeksen i Australia falt 1,2 prosent mens den brede Morgan Stanleys Asia-indeks steg 0,3 prosent til 115,02 poeng.

GM trakk Wall Street ned

Dow Jones indeksen på Wall Street falt 0,8 prosent mens den bredere S&P 500 indeksen falt 0,6 prosent. Nasdaq-indeksen endte uendret.

Det var særlig General Motors som trakk det amerikanske markedet onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere