*Nettavisen* Nyheter.

Opptur tross dollarfall

Det ble pen oppgang på Oslo Børs torsdag tross nye klare dollarfall.

18.05.08 23:47

Hovedindeksen endte torsdag ettermiddag på 494,83 poeng etter en oppgang på 0,35 prosent.Det ble omsatt aksjer for 21,3 milliarder kroner.Det var en bred oppgang i markedet, men Norsk Hydro og Statoil holdt sammen med den stadig fallende amerikanske dollaren igjen børsen.Både Statoil og Hydro måtte notere mindre nedgang torsdag tross klare løft i oljeprisen. Noe av årsaken er negative analyser de par siste dagene fra blant annet tungvektere som J.P. Morgan og Credit Suisse, som mener potensialet er ute av Statoil-aksjen.
Oljeprisen dro imidlertid opp for andre selskaper i sektoren, men som motvekt virket den svake dollaren. Gårsdagens renteøkning fra Norges Bank sammen med svekkelse for dollaren mot euro førte til at kursen falt ned til 5,46-tallet i dag.Både olje og oljeserviceselskapene sammen med en rekke andre eksportbedrifter som Yara og Norske Skog har store inntekter i dollar, og dermed så virker en fallende dollarkurs negativt inn på inntjeningen målt i kroner.Dollarfallet førte etter lunsj til at hovedindeksen en periode var i minus, men overraskende gode ledighetstall fra USA løftet børsene igjen utover ettermiddagen.
Overraskende svake tall for salget av nye boliger i USA ved 16-tiden norsk tid, sendte imidlertid børsen på retur igjen. Salget falt med 8,3 prosent i august, som gir en sesongjustert årstakt på 795.000 enheter. På forhånd var det ventet en nedgang på 5,2 prosent til 825.000 solgte enheter.Det var også en del enkeltnyheter som preget markedet i dag. Blant annet ble det som følge av store kursutslag i forbindelse med analyser innført børspauser i både Nordic Semiconductors og Scan Subsea, henholdsvis stort fall og stor oppgang.Nordic Semiconductors endte ned 11,29 prosent til 28,30 kroner etter at blant annet kraftig nedjustering fra meglerhuset SEB Enskilda. Scan Subsea endte derimot opp 11,46 prosent til 17,50 kroner på positive signaler. Foruten Nordic Semi så ble både Norse Energy og Blom påvirket av positive aksjeanalyser i dag, dog i positiv retning.IT-aksjen Fast steg kraftig torsdag etter å ha meldt om to nye større kontrakter. Kontraktsnyheter sendt også teknologiaksjen Q-Free opp torsdag.Bulkaksjene har gått fra topp til topp det siste året og torsdag var ikke annerledes. Ratene for de største bulkskipene er nå i ferd med å bryte igjennom ratenivået 200.000 dollar per dag for første gang i historien. Etter en vanvittig opptur så langt i år. Både Jinhui Shipping og Golden Ocean steg torsdag.Frontline fikk derimot litt juling etter at tankoppturen i slutten av forrige uke allerede ser ut til å ha snudd ned igjen. Oppturen på tampen av forrige uke kom etter at markedet hadde falt til årets laveste nivåer. Frontline endte ned 2,56 prosent til 266 kroner.
Mot plussdag i USA

Det viser handelen med futureskontrakter mot de viktigste aksjeindeksene i USA tidlig torsdag ettermiddag norsk tid.Blant faktorene som trekker opp er et overraskende lavt antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd. Mens det var ventet en økning, så viste tallene torsdag et fall til det laveste nivået siden midten av mai.I tillegg var det ingen overraskelser i det endelige BNP-tallet for andre kvartal, viste en BNP-vekst på 3,8 prosent.De europeiske børsene steg svakt etter at makrotallene ble publisert.En viss oppgang i oljeprisen ventes også å bidra positivt fra åpning i USA torsdag, mens den kriseutsatte boligsektoren kan vente nye fall. Nok et av de store boligbyggerselskapene la i dag frem meget svake tall og signaliserte at de ser mørkt ut også fremover.Det knytter seg stor spenning til tallene for salget av nye boliger i august. Det er ventet fall, men spørsmålet er hvor stort fallet er. I går ble det rapportert et fall i salget av brukte boliger på 4,3 prosent. Det største fallet på over fem år.
Rekorddag i Asia

Indeksene i Sydney, Singapore og Hong Kong satte alle nye intradagrekorder, drevet av sterk fremgang i finans og energisektoren.- Sentimentet ser ut til å forbedre seg globalt. Vi ser at kredittspreader reduseres og korttidsrentene faller. Jeg tror markedets risikoapetitt har økt, sier Yoji Takeda som leder RBC Investment Management in Hong Kong til Marketwatch.Nikkei 225 steg 1,8 prosent 16,729.60 poeng og den brede Topix-indeksen steg 2 prosent til 1,606.80 poeng.Forventninger om at U.S. Federal Reserve kan kutte renten videre hjalp finansaksjene hvor Mizuho steg 3, 8 prosent og Sumitomo Mitsui Financial Group-aksjer 5,6 prosent.Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific stiger hele 2,2 prosent til 162,10 poeng og har passert rekorden som ble satt 24. juli i år.I Hong Kong suste Hang Seng oppover med 2,5 prosent til 27,092.72 poeng etter å ha vært stengt for ferie onsdag.Singapore var intet unntak på himmelferden og Straits Times-indeksen sluttet seg til rekordlisten med en oppgang på 1,2 prosent til 3,692.10 poeng. Kospi-indeksen i Sør-Korea steg 1 prosent til 1,937.81 på første handledag denne uken.I valuthandelen styrket US Dollar seg med 0,2 prosent til 115.61 yen, australske dollar styrket seg 0,3 prosent mot yen mens euro styrket seg 0,2 prosent til 163,40 yen.Milliardær- og motorshow i USA

Investorene fikk seg onsdag en liten smell da dårlige makrotall nok en gang havnet på bordet. Men gleden over at amerikansk bilindustri kan vise etterlengtede styrketegn, samt at verdens kanskje mest respekterte investor skal være villig til å satse i det hardt prøvede bankmarkedet, var nok til å sende aksjene oppover.Ifølge New York Times skal multimilliardær og genierklærte Warren Buffett være villig til, sammen med andre investorer, å kjøpe opp en minoritetspost i investeringsbanken Bear Stearns. Ifølge den respekterte avisen, som bruker anonyme kilder, skal Bear Stearns være villig til å selge ut 20 prosent av seg selv. Bear Stearns-aksjen fikk seg en solid opptur på 7,7 prosent på nyheten. I løpet av sesjonen var aksjen en periode opp hele 11 prosent.Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje med referanseverdi WTI og levering i november 80,29 dollar fatet. Dette er en oppgang på 1 prosent, men i løpet av sesjonen ble oljen notert til 78,44 dollar, som er det laveste nivået siden 17. september.Nøkkeltall onsdag: Dow+0,72% til 13.878,15, Nasdaq+0,58% til 2.699,03, S&P 500+0,54% til 1.525,42.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.