RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppturen har økt nedsiden

Sist oppdatert:
Investeringsdirektør Trond Furnes i SEB Private Bank anser ikke årets utvikling i USA som bærekraftig. Han mener oppturen i aksjemarkedet bare øker fallhøyden
Du kan selv følge utviklingen på børsene på iMarkedets kurstjeneste .

- Det amerikanske aksjemarkedet har den siste tiden steget på fallende volum. Dette er et stort svakhetstegn for aksjemarkedet og henger sammen med en negativ utvikling i den amerikanske pengemengden, heter det i det siste månedsbrevet fra SEB.

- At den økonomiske veksten i USA ble over 7 prosent annualisert i tredje kvartal henger i sterk grad sammen med at aksjemarkedet hadde steget i månedene forut. Derfor turte bedriftene å investere litt mer, mens folk turte å forbruke pengene de fikk tilbake på skatten i august og samtidig redusere sparingen, heter det videre.

Men Furnes tror ikke dette er noen bærekraftig utvikling. Han peker på at husholdningene i USA ikke har mer å gå på, noe som vises i forbrukstallene. Myndighetene har også tatt ut effekten av skattelettelsene, og heller ikke på renten er det mer å gå på.

- De aller fleste har ansett årets oppgang som reell og bærekraftig, mens vi egentlig bare har vært igjennom en periode der amerikanske forbrukere, oppspilt av det de trodde var en rask løsning på Irak-krigen og den sterke oppgangen i aksjemarkedet, forbrukte "billige" penger. Nå, etter å ha blitt fallbydd billige biler og konsumvarer i to år, er antallet amerikanere som planlegger å kjøpe biler og hus på det laveste nivå på over 30 år, skriver Furnes.

- Det hele koker nå ned til et eneste håp; at bedriftene vil løpe Bush og Greenspan til unnsetning ved å øke sysselsettingen igjen, heter det.

- Ettersom aksjemarkedet har gjennomlevd seks måneder med rekordsterk optimisme, er nedsiden nå tilsvarende stor, konkluderer Trond Furnes i SEB Private Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere