RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppturen over for russiske oljeproduksjon

Sist oppdatert:
Lederen av Russlands oljerørledningsmonopol Transneft mener at 2005 vil være det siste året med større økning i russisk oljeproduksjon
Transneft-sjefen Semyon Vainshtok mener ifølge Moscow Times at russiske oljeselskaper vil måtte ventet til 2010 før de igjen kan øke produksjonen betydelig. Det vil da skje i forbindelse med åpning av nye eksportrørledninger.

På mellomlang sikt ser Vainshtok en russiske oljeproduksjonen som vil fluktuere mellom 9,5 og 9,8 millioner fat pr. dag.

Etter 2010 kan de nye planlagte oljerørledningen til Stillehavskysten og Barentshavet åpne for en produksjonsøkning på inntil 2 millioner fat pr. dag gjennom utvikling av nye oljeregioner.

- Vår oljeproduksjon avhenger direkte av dynamikken i vår rørledningsekspansjon. Vi vurderer for øyeblikket to store prosjekter, som kan begynne å pumpe olje i slutten av tiåret eller i begynnelsen av neste, sier Vainshtok til avisen.

- Men før de starter å pumpe vil produksjonen sannsynligvis bli flat på mellomlang sikt, sier han.

Den russiske oljeproduksjonen har steget med over 50 prosent siden 1999 som følge av sterk oljepris og massive investeringer i produksjon og eksportrørledninger.

I fjor var økning på 9 prosent, men har siden september i fjor falt med 100.000 fat pr. dag. En av årsakene er manglende nye eksportruter og de politiske urolighetene forbundet med Yukos samt høyere oljeskatter.

Senest i forrige uke reviderte det internasjonal energibyrået ned sin prognose for russiske produksjonsvekst til kun 3,8 prosent i år eller 350.000 fat pr. dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere