Optimismen rår innen amerikansk nettreklame

- Det minner meg litt om 1999, sier DoubleClick-sjef Kevin Ryan. I fjor var det betalte søk som drev det amerikanske annonsemarkedet, i år er det tradisjonell internettreklame.

20.06.08 11:06

Business Week hadde i forrige uke en lang artikkel om tilstandene innen amerikansk onlinereklame i år 2003. Optimismen begynner å råde igjen etter to vanskelige år.

- Min personaldirektør bønnfaler meg om å ansette flere interne headhuntere fordi vi ikke greier å fylle de ledige stillingene kjapt nok. Det minner meg litt om 1999. Det er riktignok ikke samme skala, men på en overkommelig måte er tidene gode, sier Ryan til Business Week.

Amerikanske DoubleClick var verdens største annonsenettverk for nettreklame i perioden før dotcom-fallet (fra 1997-2000). På nedturen i 2001 og 2002 solgte selskapet sine europeiske operasjoner til tyske AdLink, men beholdt den amerikanske virksomheten, inkludert teknologisalget som har holdt skuten flytende i vanskelige tider.

Senere ble det også solgt til Max Worldwide og DoubleClick beholdt den delen som lønte seg mest, teknologisalg og annonsekjøringer for annonsører, mediebyråer og nettsteder.

Mot slutten av fjoråret begynte det amerikanske reklamemarkedet på nett å ta seg opp, først og fremst fordi selskap som Overture (som kjøpte Fasts alltheweb.com tidligere i år og senere er blitt kjøpt av Yahoo!), og Google fikk solgt betalte søk i bøtter og spann.

Annonsørene ville ha kommersielle oppføringer i søkelistene til nettbrukerne og fikk som regel gode plasseringer høyt oppe på de mest trafikkerte søkenettstedene.

Analyseselskapet eMarketer spår imidlertid at tradisjonell internettreklame også øker i år og vil nå 6,3 milliarder dollar i 2003, en 4,8 prosent oppgang fra i fjor. Business Week hevder at det er den første økningen på flere år.

DoubleClicks omsetning har også økt med fem prosent periodisert ett år tilbake i tid, etter å ha falt 16 prosent på samme tid i fjor.

Business Week skriver at det først og fremst er de tradisjonelle annonsørene som driver merkevarereklamen over på Internett. Etter at nettselgere siden 1997 har snakket om at de har kapret større merkevareannonsører, er det faktisk i ferd med å skje en endring i reklamemønsteret.

I fjerde kvartal i fjor brukte 286 av de 500 største amerikanske selskapene penger online, ifølge en rapport fra AdRelevance Det er en oppgang fra 270 topp 500 bedrifter ett år tidligere. McDonalds, Estee Lauder og General Motors går nå ikke bare for DM-kampanjer, men putter også penger inn i merkevarebygging.

I stedet for "click-through", der annonsøren er opptatt av hvor mange av brukerne som klikker på reklamekampanjene, har nettbransjen og annonsørene begynte å kartlegge "view-through", som viser hvor mange som i en periode på 30 dager etter å ha sett nettreklamen faktisk handlet.

DoubleClicks annonserapporter, som inkluderer 150 milliarder annonsevisninger i løpet av ett kvartal, har estimert at den gjennomsnittelige view-through raten for andre kvartal var på 0,63 prosent mot 0,52 prosent for click-through.

Store, animerte reklamer, produkter som flyr over skjermen og dukk-opp-reklamer (pop-ups) er formatene som skaper mest oppmerksomhet blant amerikanske forbrukere. I tillegg fører interessen fra annonsørene til at amerikanske reklamebyråer begynner å få øynene opp for nettreklame og merkevarebygging. Blant annet fører det til at de kjøper annonseteknologi og programvare fra både DoubleClick (DART) og konkurrenten aQuantive (Atlas DMT).

Ifølge DoubleClick har antallet bevegelige nettannonser, det amerikanerne kaller "rich-media ads", nesten blitt doblet fra første til andre kvartal i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.