RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Optimistisk grønn realisme i Stavanger

Rasmus Hansson holder tale under landsmøte for miljøpartiet de grønne.
Rasmus Hansson holder tale under landsmøte for miljøpartiet de grønne. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)
Rasmus Hansson tar sikte på å filleriste grønt vett i folk uten å høres ut som en dommedagsprofet.

Stortingsrepresentanten til Miljøpartiet De Grønne (MDG) høstet stor applaus da han framførte talen sin til landsmøtet til fredag kveld.

– Til nå har menneskelig utvikling vært basert på at alt og alle alltid kan ekspandere mer. Vi gjør det fortsatt, men vi vet at det ikke kan fortsette. Ressursene på jorda er ikke uendelige, sa Hansson.

Han gjorde et poeng av at budskapet ikke skal svartmale situasjonen.

– De Grønne synes ikke at nordmennene skal drukne seg i selvbebreidelse. Vi drømmer ikke om at alt skal bli mørkt og dyrt med bare kjedelige programmer på TV. Tvert imot: Vi vil få Norge til å forstå at dette er vår tids store mulighet, sa Hansson fra talerstolen i Stavanger.

Det viktigste først

Hansson sendte en beskjed til alle som har påpekt at partiprogrammet kun består av en klar, grønn politikk og ikke så mye annet:

– Også for oss har skole, forskning, innvandring og flyktninger stor betydning. Men når alle sier at framtidens klima og jordas livsmiljø er våre mest grunnleggende utfordringer, da svarer Miljøpartiet De Grønne at vel, så får det være høyere prioritert enn annen politikk.

– Når alle sier det haster, så sier vi: Sett i gang, sa Hansson, til bekreftende humring fra salen.

Et av forslagene han fremmet i talen, var å etablere en større demonstrasjonspark for flytende havvind i Norge og økonomiske rammebetingelser som kan utløse en omfattende utbygging av havvind.

Hansson trakk parallellen til tidligere revolusjonæres visjoner om likestilling og menneskerettigheter. Disse tankene ble sett på som utopier.

– Miljøpartiet De Grønne har en like stor visjon. Den er like utopisk, men den er det nødvendige svaret på framtiden vi vet ligger foran oss.

Han rettet en pekefinger mot grunn bruk av grønne begreper.

– Vi må ta inn over oss hva bærekraft faktisk betyr. Vi blir nødt til å forholde oss til hva økologisk balanse faktisk er.

Politikktyveri

På få år har De Grønne gått fra å være et promilleparti til å bli en faktisk maktfaktor i en rekke store bykommuner. På senere meningsmålinger har de på landsbasis ligget an til å tippe 4 prosents oppslutning. Hvis det blir valgresultatet i 2017, kan De Grønne få sju representanter på Stortinget og havne i vippeposisjon.

– En avis skrev allerede for ett år siden at vi må passe oss for at andre partier rapper klærne våre, altså politikken vår. Og det gjør de. Men det skal vi ikke passe oss for. Det er hele vitsen. Jo mer de rapper, desto bedre, påpekte Hansson og ramset opp sine mulige samarbeidspartnere slik:

– SV og Venstre svarer åpent på De Grønnes utfordring. Ære være dem for det. KrF får stadig mer lyst til å være grønne enn blå. Senterpartiet får stadig mer lyst til å være grønne enn røde. Arbeiderpartiet slipper stadig ut grønne prøveballonger. De forsvinner i det blå. Og sprekker. Men de viser at Ap grubler på et grønnere liv. Og Høyre snakker om grønt skifte, bevilger teknologipenger og ber EU tvinge oss til tøffere klimamål enn Høyre vil vedta selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere