*Nettavisen* Nyheter.

Oralsex farligere enn røyk

Foto: (Thinkstock)

Hovedårsaken til strupekreft blant folk under 50 år.

21.02.11 15:00

(SIDE2:) Årsaken til økningen i strupekreft er human papilloma viruset som sprer seg når man har ubeskyttet sex, skriver Time Magazine.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Livmorskreft
Det er dette viruset dagens unge norske jenter vaksineres mot. HPV-viruset står for 70 prosent av livmorskreft blant kvinner.

Men forskere sier viruset nå også er hovedårsaken til strupekreft blant menn under 50 år.

Professor Maura Gillison ved Ohio State University i USA sier at spredningen av viruset nå går raskere og raskere. Og at kreftformer som følge av viruset nå også stadig sees hos yngre menn. Før var dette noe man trodde røykende eldre menn som drakk mye fikk.

I Storbritannia er antall tilfeller av strupekreft på vei opp. i USA har kreftformen som skyldes HPV-viruset doblet seg på 20 år. I Sverige får viruset nå skyld for 90 prosent av tilfellene av kreft i mandlene.

Flere partnere
Gillison sier at økningen kommer i en tid der mange har flere seksualpartnere enn før og der oralsex ikke er uvanlig.

- Jo flere partnere du har hatt oralsex med, dess større sannsynlighet er det at du har en infeksjon i munnhulen og halsen, sier hun til The Daily Mail.

Mange, og spesielt tenåringer, oppfatter oralsex som en sikrere form for sex enn samleie som jo kan lede til graviditet.

Det er foreløpig ingen studier som kan si at dagens vaksiner kan beskytte mot HPV-viruset også ved oralsex, men i Storbritannia og i Norge mener enkelte leger at HPV-vaksinen også bør gis til gutter etter at studiet nå er publisert i The New England Journal of Medicine.

Fremdeles er det flest tilfeller av strupekreft hos folk over 50 år. Det skyldes storforbruk av røyk og alkohol. Men under 50-års alder er det HPV-viruset som forårsaker flesteparten av strupekrefttilfellene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.