Oransje-revolusjonen for fall

Foto: REUTERS

Parlamentsvalget i Ukarina ligger an til å bli det mest demokratiske noen sinne. Men utfallet lover ikke godt for president Jusjtsjenko.

27.03.06 07:58

Valgklare ukrainere stod i lange køer søndag for å avgi sin stemme til parlamentsvalget i landet. Klokken 14 norsk tid, seks timer før valglokalene stengte, hadde over 40 prosent av de stemmeberettigede stemt.

President Viktor Jusjtsjenko har allerede kåret valget til det mest frie valget i landets historie.

45 partiet deltar, og nesten 2.000 internasjonale observatører er tilstede.

Vil stanse Nato-frieri
Men demokratiets seier er ikke nødvendigvis godt nytt for Jusjtsjenko parti. Ifølge nyhetsbyrået AP ligger nemlig opposisjonspartiet an til å vinne flest seter i parlamentet på 450 seter.

Valglokalene stengte klokken 20 norsk tid. De første valgdagsmålingene viser at eks-president Viktor Yanukowch ligger an til å vinne valget med 33 prosent av stemmene. Jusjtsjenko kommer på tredjeplass med under 14 prosent, mens tidligere statsminister Yulia Tymoshenkos koalisjon får rundt 23 prosent.

Dermed kan den tidligere Sovjet-staten Ukraina vende seg mot Russland på nytt, kun 16 måneder etter oransje-revolusjonen som staket ut en ny og mer vestlige kurs.

Det største opposisjonspartiet, Partiet av regioner, ønsker nemlig å knytte tettere bånd til Moskva og stanse Ukrainas forsøk på å bli med i Nato.

Beholder jobben
Jusjtsjenko mister imidlertid ikke jobben som president dersom hans parti skulle tape valget. Men parlamentet, som nå har fått langt større makt etter en grunnlovsendring, kan derimot utpeke statsminister og store deler av regjeringen.

Valget vil kunne hjelpe Viktor Yanukovych, som tapte det omdiskuterte presidentvalget i 2004, å forsinke den pro-vestlige kursen Yushchenko staket ut da han ble president.

- Beholder pro-vestlig kurs
Men til tross for et eventuelt nederlag i parlamentsvalget, beholder Jusjtsjenko retteren til å bestemme landets utenrikspolitikk og utnevne utenriks- og forsvarsminister.

- Valgresultatet vil ikke påvirke Ukrainas utenrikspolitikk overhode, fastholder Jusjtsjenko ifølge AP.

Jusjtsjenko parti har stagnert som følge av desillusjonering etter nedgangen i økonomien og interne stridigheter mellom partiene som stod bak Oransje revolusjonen.

Valgresultatet er ventet å være klart tidligst mandag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.